Aantal actieve Bitcoin adressen bereikt één miljoen, hoogste in twee jaar

988 totale weergaven

Terwijl de Bitcoin prijs afgelopen week het hoogste punt van dit kalenderjaar bereikte, is er nog een andere metric die een nieuwe top maakt. Het aantal actieve adressen op het Bitcoin netwerk staat namelijk op een hoogtepunt van meer dan één miljoen.

Bitcoin adressen

Dit is het hoogste aantal actieve adressen dat sinds januari 2018, blijkt uit data van het analysebedrijf Glassnode. De gegevens zijn gebaseerd op het voortschrijdend gemiddelde over zeven dagen. Dat is de som van het aantal actieve adressen over deze periode gedeeld door de zeven dagen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aantal actieve Bitcoin adressen bereikt één miljoen, hoogste in twee jaar

Hoe zit het ook alweer met wallet adressen? Eerst even een korte opfriscursus.

Als je Bitcoin wilt gebruiken of versturen, kun je gratis een key pair genereren. Dit is een private key die je geheim moet houden en een public key die hierbij hoort. Deze laatste sleutel mag gedeeld worden met ‘het publiek’ omdat je via deze code Bitcoin kunt ontvangen.

Deze public key kun je echter ook weer op heel veel verschillende manieren delen, middels adressen. Deze adressen zijn weer wiskundig afgeleid van de public key door hashes. Er zijn drie soorten adressen, namelijk:

Hoogtepunt van actieve adressen

En het totaal van al deze soorten adressen die bij elkaar zijn gebruikt, bereikte de één miljoen. En het is voor het eerst sinds 2018 dat de miljoen weer aangetikt wordt. Het record is nog in handen van de bullrun in 2017, toen er volgens Bitinfocharts nog 1,13 miljoen actieve adressen waren.

Het betekent dus niet dat er één miljoen mensen zijn die hun Bitcoin hebben verstuurd. Je kunt namelijk als gebruiker meerdere key pairs en al helemaal meerdere adressen genereren.

Het is zelfs aan te raden om ieder adres (uit privacy overwegingen) maar één enkele keer te gebruiken. Satoshi raadde dit in de vroegere jaren al aan. Meer hierover kun je in een eerder artikel lezen.

Actieve adressen zijn adressen die de afgelopen 24 uur een transactie hebben aangegaan. Het laat dus (deels) zien hoe populair de cryptovaluta is. En als we op dit getal af gaan, zit het gebruik en de populariteit van Bitcoin dus in een opmars.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC