Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers richting $11.400?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Door de positieve woorden vanuit het Witte Huis veerde de prijs van bitcoin (BTC) even op. Maar, vormen we een daily lower high om vervolgens verder te dalen of hebben de bulls meer in hun mars? Lees snel verder!

Bitcoin (BTC) koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 1) is te zien dat de koers op een haar na een higher low heeft gevormd (HL) in het evenwichtspatroon. Dat zorgt dat het wekelijkse evenwichtspatroon nog voortgaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Of dit de wekelijkse higher low/bodem is die we zoeken, is nog de vraag. Daar is meer informatie nodig en bekijken we zo op de dagelijkse grafiek.

Op de grafiek heb ik twee Fibonnaci retracements getekend. De zwarte is de retracement vanaf de top van $20.000 waar de 0.618 weerstand was in deze parabolische beweging tot $14.000. De groene is de retracement van de de bodem naar $14.000.

De prijs is netjes gebounced van de 0.382 fibonacci en heeft daar voorlopig een steunpunt gevormd. Idealiter gaat zo’n bounce richting de 0.236 fibonacci om een lower high te vormen in het evenwichtspatroon.

Als de 0.382 en het evenwicht patroon met overtuiging wordt gebroken, dan zie ik de koers richting de 0.5 ($8.600) en 0.618 ($7.400) FIbonacci niveaus gaan.

Dat zal pas gebeuren als een wekelijkse candlestick onder laagste steunpunt (L in figuur 1) van $9.600 zal sluiten. Dat is de bearish situatie. Het is bullish als de wekelijkse trend weer boven de $12.000 komt.

De RSI is inmiddels afgekoeld en komt weer tegen de grens van overbought aan. Of het zal optreden als weerstand of er weer boven stijgt is nog even afwachten. Overall ben ik nog voorzichtig bearish, vanwege de lagere timeframes, maar daarover hieronder meer.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers richting $11.400?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 2) is de prijs eerder uit de symmetrische driehoek gebroken dan ik had verwacht, maar wel zoals verwacht bearish.

En hoewel er een mooie bounce is geweest op de 0.382 Fibonacci van $9.800 net over de $11.000, is de prijs neerwaarts. De 12EMA (blauwe lijn) en 26EMA (rode lijn) functioneren op de dagelijkse grafiek als weerstand.

Pas zodra de prijs weer met overtuiging daarboven komt, word ik weer bullish. De lijnen zoeken steeds meer toenadering en als de 12EMA en de 26EMA bearish kruisen gaan we zeker flink naar beneden.

Op de 4uur grafiek is de trend net veranderd, dus wellicht is dat de positieve verandering die de bulls nodig hebben. Het target daarbij is de 0.236 Fibonacci rond de $11.400 voor een dagelijkse higher low.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers richting $11.400?

Figuur 2: De koers is bearish uit de symmetrische driehoek gebroken en de 12EMA (blauwe lijn) en 26EMA (rode lijn) functioneren als weerstand voor de koers.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (figuur 3) is voor het eerst in ruime tijd de RSI weer overbought geweest. Dit is altijd een mooi moment om in ieder geval van de bounce gebruik te maken tijdens het handelen.

De laatste keer dat het gebeurde was 4-5 juni. De koers lijkt ook de trend te veranderen, met hoger volume, waarbij de 12EMA (blauwe lijn) nu als steun lijkt te functioneren.

De bulls moeten deze trend voortzetten om niet verder af te glijden. Op de lagere timeframe ben ik licht bullish waarbij de koers kan stijgen om een lower high op de dagelijkse grafiek te maken.

Bitcoin (BTC) analyse: gaat de koers richting $11.400?

Conclusie

Op de hogere timeframes (week, dagelijkse) ben ik licht bearish, ondanks dat de koers de 0.382 Fibonacci heeft gehouden.

Ik verwacht daarbij de koers voorlopig een higher low op de dagelijkse grafiek gaat vormen rond de 0.236 Fibonacci niveau ($11.400), zolang de bulls de 4uur trend positief weten te houden door de 12EMA (blauwe lijn) te behouden.