Bitcoin (BTC) analyse: Bull power! 42% stijging! Koers door naar $11.400?

835 totale weergaven

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Bam! 42% stijging in een aantal uren tijd. Er lijken hier verschillende redenen voor te zijn, zoals positief nieuws uit China omtrent blockchain en een short squeeze.

Wat kunnen we de komende tijd van de koers van Bitcoin verwachten?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Waarom is de koers zo hard gestegen?

Het begon deels door het positieve nieuws uit China waarbij de President uitspraken deed over blockchain en hoe ze voorop moeten lopen met de ontwikkelingen. Daarnaast belandde de koers op het 0.618 Fibonacci niveau. Dit is vaak een punt waar de koers naar terugtrekt om vanuit daar een ommekeer te maken.

Door de stijging zijn een heleboel shorts (posities waarin gewed wordt dat de koers omlaag gaat) geliquideerd. Dat bracht de koers maar liefst 42% hoger naar $10.400.

Bij zulke grote bewegingen in prijs is er veel hype en FOMO – Fear Of Missing Out. Het is belangrijk om hier je emoties buiten te laten en een plan te maken, zodat je geen verkeerde beslissingen neemt.

Veel mensen zullen zich afvragen of ze nu de boot/bodem hebben gemist. Het is daarom ook belangrijk om naar meerdere grafieken te kijken en uit te zoomen om een goed beeld te krijgen van de situatie. Ik begin daarom nu ook met de maand grafiek.

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

De laatste keer dat ik de maand grafiek bekeek, beschreef ik drie scenario’s.

Daarbij gaf ik aan dat de eerste twee scenario’s het meest waarschijnlijk zouden zijn. Inmiddels denk ik dat scenario 1 niet zal gebeuren. Voor een bull flag wil je dat de prijs niet verder zakt dan zo’n 30-38%.

De koers is bijna 50% gezakt vanaf de top, dus dat is te veel. Het meest waarschijnlijke is dat we nu scenario 2 zijn begonnen.

In scenario 2 (zie figuur 1) zal de koers in een evenwicht patroon komen (zwarte pijlen) waar het uit zal moeten breken, omhoog of omlaag. Als het dit patroon aanhoudt stijgen we door richting de 0.236 fibonacci niveau – rond $11.400.

Vervolgens wordt er een higher low gemaakt die ergens rond de 0.5 Fibonacci niveau zal vallen op $8.500. Dit gebeurt dan allemaal net voor de bitcoin halving. In voorgaande cycli steeg de koers daarna flink. Een uitbraak naar boven uit het evenwicht patroon lijkt dan ook het meest waarschijnlijk.

Wat we niet willen zien is dat de koers weer een lower low gaat maken volgens de rode pijl. Dat zou enorm bearish zijn.

Figuur 1: In scenario 2, het evenwicht patroon, zal de koers naar $11.400 gaan en daarna een higher low vormen rond $8500.

Bitcoin (BTC) analyse: Bull power! 42% stijging! Koers door naar $11.400?

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (zie figuur 2) zien we een mooie bullish candlestick die de koers naar $10.400 heeft gebracht. Daarbij heeft het belangrijke resistance op $8.800 en $10.000 gebroken.

Daarnaast is het ook dwars door de 12/21/26 EMA’s gegaan, wat ook enorm bullish is. Voor nu wordt er veel winst genomen. Dit is te zien aan de wick op de candlestick. De koers lijkt toch resistance te hebben van de schuine, zwarte lijn.

Dat betekent dat de koers nog niet helemaal uit de downtrend is. De koers heeft nu een higher high gemaakt en moet nog een higher low maken om de trend te veranderen.

De bear flag die ik had getekend, leek in eerste instantie te gebeuren. Door deze enorme beweging is deze echter geïnvalideerd. Voor nu lijkt het er dan ook op dat de koers een bodem heeft gevonden net boven het 0.618 Fibonacci niveau.

Bitcoin (BTC) analyse: Bull power! 42% stijging! Koers door naar $11.400?
Figuur 2: De koers maakt een enorme bullish beweging en breekt verschillende weerstanden, wat erg bullish is!

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Na bijna een hele maand onder de 200 daily moving average (200DMA, gele lijn) te hebben gezeten, heeft de koers eindelijk met een flinke beweging die resistance gebroken (figuur 3, hieronder).

De koers brak een paar dagen geleden onder de belangrijke support van de 100WMA richting de 0.618 Fibonacci niveau. Vanuit daar is de koers enorm gaan stijgen. Het breken van de 100WMA support ziet er ook uit als een fake out.

Er wordt veel winst genomen te zien aan de wick en een pull back is al in volle gang. Dit is ook altijd nodig naar zo’n grote stijging. Een re-test van de 200DMA op $8.900 – $9.000 zou daarbij logisch zijn de komende dagen.

FIguur 3: De koers heeft de 200DMA (gele lijn) gebroken.

Bitcoin (BTC) analyse: Bull power! 42% stijging! Koers door naar $11.400?

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

De koers op de 4uur grafiek (zie figuur 4) is aan het terugtrekken. De vraag is tot waar. De RSI is flink oversold en moet “afkoelen”. Het verkoopvolume is relatief laag nu, maar vanwege de sterke beweging omhoog verwacht ik ook een sterke pullback.

Daarbij houdt de koers nu het 0.382 Fibonacci niveau, maar ik zie de koers ook nog wel afzakken naar 0.5 Fibonacci niveau/200DMA/$8.900 en als het echt een stevige pull back is richting de 0.618 Fibonacci/$8.500.

Hier kan het dan een higher low vormen en de dagelijkse trend positief veranderen. Als dit gebeurt dan is het vrijwel zeker dat we de bodem hebben gevormd op $7.300.

Figuur 4: De pullback is bezig en kan terugvallen naar verschillende steunpunten op de 0.5 en 0.618 Fibonacci niveaus en de 200DMA.

Bitcoin (BTC) analyse: Bull power! 42% stijging! Koers door naar $11.400?

Conclusie

Op macro niveau lijken we een evenwicht patroon te zijn ingegaan. Dat betekent dat we de komende maanden nog onder de $12.000 zullen blijven en niet snel een all time high gaan maken die iedereen graag wil zien.

Op de korte termijn zal de koers terugtrekken om een higher low te gaan vormen. Steunpunten daarbij zijn $9.200, $8.900 (200DMA) en $8.500 op de 4uur grafiek.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af en gaat 1 december online ! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO) en BlockDAM token.