Meer dan 10.000 Bitcoin ATM’s wereldwijd, jaarlijkse groei van 167%

895 totale weergaven

Update – Het aantal Bitcoin ATM’s wereldwijd is jaarlijks gemiddeld 167% gegroeid de afgelopen 7 jaar, zo blijkt uit onderzoek van de Noorse firma AksjeBloggen.

Ze hebben cijfers van marktonderzoeker Coin ATM Radar geaggregeerd sinds 2013. Daar rollen twee conclusies uit: het aantal machines is door de grens van 10.000 wereldwijd en de groei is gemiddeld 167% per jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit jaar gaat het erg lekker met 3.885 aan bijgeplaatste apparaten. In een land als Amerika worden er elke dag 30 tot 50 nieuwe machines bijgeplaatst. Dat komt omdat de bestaande pinautomatenindustrie zich op dit nieuwe segment heeft geworpen.

Bitcoin ATM’s

Via een Bitcoin ATM kun je bitcoin kopen of verkopen door middel van onder meer cash. Tot een bepaald bedrag moeten gebruikers zich nu al identificeren. Maar voor kleinere bedragen is dat niet altijd nodig.

Operators in Nederland zijn per 21 mei gebonden aan de ingevoerde cryptowet. Zij moeten zich registreren bij de Nederlandsche Bank om ATM’s in Nederland te mogen verhuren.

Het aantal apparaten is deze week door de magische grens van 10.000 gaan. In de onderstaande grafiek is de groei goed zichtbaar.

Meer dan 10.000 Bitcoin ATM's wereldwijd, jaarlijkse groei van 167%

De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Spanje staan bovenaan de lijst van landen met de meeste geldautomaten.

Afrikaanse landen blijven echter niet achter. Zuid-Afrika, Ghana en Nigeria doen het erg goed. Eerder deze week schreef Reuters nog een uitgebreid artikel over de adoptie van Bitcoin in dit continent. Knack.be maakte er onderstaande video over.

Al deze ATM’s zijn afkomstig van een handjevol partijen. Genesis Coin is goed voor 35,3% van het marktaandeel met bijna 3.500 apparaten. General Bytes volgt op de tweede plek met bijna 30% en 2.883 apparaten.

Daarnaast zijn BitAccees, Coinsource en Lamassu ook bekende namen.

Een aantal weken terug spraken we nog met Martijn Wismeijer over deze pinautomaten. Hij is bij General Bytes verantwoordelijk voor de marketing en al sinds 2014 betrokken bij het bedrijf. We spraken met hem onder andere over de regelgeving die er bij komt kijken.

ATM nieuws in de buurt

Onze oosterburen hebben ook met deze regelgeving te maken. Gisteren werd duidelijk dat operators van Bitcoin pinautomaten in Duitsland een licentie nodig. Die licentie kan men aanvragen bij de Duitse financiële toezichthouder de BaFin.

Eind vorige maand verwelkomde Zeeland de eerste ATM van de provincie. In Hulst opende ZeelandICT de eerste automaat. Dit is één van de in totaal 48 apparaten die in Nederland staan. Maar zoals Wismeijer in de podcast ook al aan gaf: de getallen op Coin ATM Rader zijn niet altijd 100% juist.

Heb je vragen over het nieuws of wil je meepraten? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
ATMBitcoin nieuwsBTC

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...