Bitcoin in Australië: Bitcoin 350.000 bezitters krijgen herinnering voor betalen belasting

De komende weken zullen honderdduizenden Australische cryptobeleggers een herinnering krijgen dat ze belasting moeten gaan betalen over hun Bitcoin. De reminder komt uit de hoek van de Australian Tax Office (ATO).

Bitcoin belasting

In 2019 publiceerde ATO haar framework voor de belasting op cryptocurrencies, waarbij Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta werden gedefinieerd als belastbare vormen van eigendom (property).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarnaast publiceerden ze een Data Matching Protocol voor cryptocurrencies. Dit kunnen de Australiërs gebruiken om transactiegegevens te verkrijgen van cryptobeurzen. Dit geldt voor alle belastingbetalers die cryptocurrency hebben gekocht en verkocht, verklaarde een woordvoerder van de ATO:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Met behulp van deze gegevens hebben we geconstateerd dat vanwege de complexe aard van cryptocurrencies, sommige mensen zich misschien niet bewust zijn van hun plicht om belasting te betalen. Daarom is onze campagne bedacht om het bewustzijn te vergroten en mensen de mogelijkheid te geven om fouten te herstellen.”[/penci_blockquote]

In de komende twee maanden verwacht ATO contact op te nemen met “maar liefst 350.000 personen die de afgelopen jaren in cryptocurrency hebben gehandeld.”

Contact met iedere cryptobezitter

Door middel van e-mail of een brief zal het kantoor van zich laten horen bij iedereen die cryptocurrency kent. Hierbij wordt niet gekeken of ze het afgelopen boekjaar al dan wel of niet cryptomunten hebben verkocht of verhandeld. Het doel van deze communicatie is om “hen te herinneren aan hun fiscale verplichtingen.”

Bovendien kunnen belastingbetalers die tijdens het boekjaar 2017-2018 cryptomunten hadden verkocht, contact opnemen met ATO met het verzoek om hun rendement te herzien. Zo kunnen ze er alsnog voor zorgen dat zij de juiste data rapporteren.

Marc Chapman beweert dat er naar schatting één miljoen Australiërs zijn die te maken hebben met cryptohandel. Hij is de directeur communicatie van het Amerikaans bedrijf H&R Block. Dit impliceert dat de campagne van het de ATO van vrij grote omvang zal zijn.

Iedereen die de aanschaf en verkoop van cryptovaluta niet nauwkeurig heeft gerapporteerd, lijkt een maand de gratie te krijgen om de boel op de rit te krijgen, vertelt Chapman. Anders zouden ze in de problemen kunnen komen door een duur auditing proces.

Belasting Nederland

Ook in Nederland hebben we uiteraard te maken met belasting over cryptovaluta. Sinds 1 maart staan de deuren van de belastingdienst weer open, en dus mogen ook wij ons als nuchtere Hollanders ons weer verdiepen in de materie. Want hoe moet je je vermogen in bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta opgeven bij de fiscus?

Clint Cabell zette eerder deze maand alle tips en tricks op een rijtje.

Voor de aangifte van 2019 gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je vermogen op de peildatum 1 januari 2019. Via de website van Coinmarketcap is terug te zien welke waarde je bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta op die datum had.

Bitcoin en andere cryptovaluta vallen onder “overige bezittingen” in box 3 als het om vermogensbelasting gaat. Je moet belasting betalen over een fictief rendement alsof je portfolio in 2019 waarde is toegenomen. Zelfs wanneer dit niet het geval is.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over de opgave van jouw cryptobelasting. Heb je nog vragen, kom dan gerust eens langs in onze Telegram chat.

Bron: news.com.au