Op 3 januari 2020 is het Proof-of-Keys, haal je Bitcoin (BTC) van exchanges af

1104 totale weergaven

Het is alweer bijna zo ver: 3 januari. Save the date, zet het in je agenda. Over enkele dagen is het namelijk weer Proof-of-Keys. Dit is een evenement dat vorig kalenderjaar in het leven is geroepen. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen Bitcoin (BTC) van exchanges af te halen om het in eigen beheer te nemen.

Proof of Keys

Het streven is om op een bepaalde dag een ‘bankrun’ te doen bij exchanges. De dag die voor deze gebeurtenis gepland staat is 3 januari.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bedenker van het ‘Proof of Keys’ is Trace Mayer. Hij is de host van de Bitcoin Knowledge podcast en is al een hele poos bezig om dit ‘nieuws’ van de dag voor 2020 te verspreiden.

Hij doet een oproep aan iedereen om zijn of haar munten bij cryptobeurzen weg te halen. Iedereen die mee doet benadrukt dit door in zijn of haar twitternaam [Jan/3] te zetten.

De datum die er voor is gekozen verwijst naar de datum van het genesis block van Bitcoin: 3 januari 2009

Not your keys …

Het is het tweede jaar dat de Bitcoin hodlers dit initiatief opzetten. Het doel is om duidelijk te maken dat derde partijen nooit volledig te vertrouwen zijn. Dit komt ook terug in de slogan ‘not your keys, not your Bitcoin’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Veel mensen willen gewoon niet dat derde partijen hun private keys in bezit hebben”[/penci_blockquote]

Het afgelopen jaar is opnieuw gebleken dat de grootste cryptobeurzen van onze planeet niet veilig zijn tegen hackers. Een SAFU potje met vergoedingen is niet bij iedere exchange aanwezig en dus kun je maar beter zorgen dat jij de enige persoon bent met toegang tot jouw cryptomunten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Het is slechts een kleine moeite en kost maar heel weinig (aan transactiekosten), en je bewijst ermee dat de munten in jouw bezit zijn. Het maakt het netwerk consensus ook sterker. Bedrijven en exchanges moeten bewijzen dat ze te vertrouwen zijn”[/penci_blockquote]

Over drie dagen is het dus alweer zo ver. Het levert indirect bewijsmateriaal op of exchanges toegang hebben tot genoeg BTC. Het afgelopen jaar zijn er schrijnende gevallen geweest waaruit bleek dat munten bij een exchange niet per se veilig zijn.

Bitcoin beursen

Het afgelopen kalenderjaar zijn verschillende exchanges ons ontvallen. Onder andere Cryptopia en QuadrigaCX bestaan niet meer. Dit laat zien dat het niet veilig is om vol te vertrouwen op deze partijen.

Vorig jaar had HitBTC het moeilijk tijdens de Proof-of-Keys. Dit jaar wordt men gewaarschuwd voor een mogelijke herhaling van gedoe. Ook Bitfinex had problemen; ze hadden

We are aware of some issues on our platform and are working quickly to resolve. Please be assured all funds are safe. We appreciate your patience.

— Bitfinex (@bitfinex) January 3, 2019">issues op hun platform op de dag dat het event plaats vond.

https://twitter.com/indvs3/status/1211609468447932416

Sla je Bitcoin op met een wallet waartoe jij alleen de toegang heb. Kies bijvoorbeeld voor een paper wallet of een hardware apparaatje.

De bekendse namen in deze industrie zijn Ledger en Trezor. Ook het Nederlandse CryptoTag is het overwegen waard.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC