De vijf grootste Bitcoin beurzen hebben 10% van alle BTC in bezit

Als je de vijf grootste beurzen bij elkaar pakt, hebben ze een angstvallige hoeveelheid aan Bitcoin in bezit. Het gaat om maar liefst 10,6% van alle BTC die er op dit moment is.

Bitcoin bij beurzen

Dat blijkt uit data van Chain.info. Ze laten op de website zien hoeveel Bitcoin er bij beurzen staan. De top vijf bestaat uit Coinbase, Huobi, Binance, OKEx en Kraken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder berichtten we al dat Coinbase verreweg de grootste beurs is van allemaal. Zij hebben bijna één miljoen Bitcoin in beheer, verdeeld over 4,39 miljoen verschillende wallet adressen. Daarmee hebben ze meer dan $11 miljard in kas.

Huobi staat op de tweede plaats met 323.665 BTC in ongeveer 901.600 unieke wallets. De top vijf wordt gecomplementeerd door:

Als je dit allemaal bij elkaar optelt, komt het neer op bijna 2.000.000 Bitcoin. En dan te bedenken dat de circulating supply van Bitcoin momenteel net iets boven de 18,5 miljoen staat. Kort gezegd kunnen we dus stellen dat de vijf grootste beurzen ruim 10% van alle BTC beheren.

Centrale partijen

Tel je daar de zeven hierop volgende beurzen bij op, dan valt het getal nog eens 210.000 BTC hoger uit. Het gaat daarbij om Bitflyer, Bittrex, Bitfinex, Poloniex, Coincheck, Gate.io en Bitstamp.

Uit deze data blijkt dat veel gebruikers nog steeds de voorkeur geven aan gecentraliseerde beurzen als plek om hun cryptovaluta te bewaren. Dit brengt naast gemak ook risico’s met zich mee.

Bitcoin is namelijk souverein geld: je kunt het in eigen beheer nemen. Je hebt geen bank of beurs nodig om het ergens te stallen. Het bekende mantra is dus ook: ‘not your keys, not your coins’.

Chainalysis schatte onlangs in dat 3,7 miljoen BTC die al vijf jaar niet meer is verplaatst, waarschijnlijk verloren is gegaan. Als je dat nog van de circulating supply afhaalt, kunnen we zelfs stellen dat 15% van alle Bitcoin bij de vijf grootste gecentraliseerde platforms staat.

Hoewel de handelshuizen gebruik maken van cold (offline) storage, zijn ze daardoor wel een grote mikpunt voor hacks. Wil je graag tips hebben over hardware wallets of andere oplossingen? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
beurzenBitcoin nieuwsBTC