Bitcoin (BTC) analyse: bears in controle, gaat de koers dalen naar $8.500?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Bitcoin (BTC) staat op moment van schrijven op $9.593 op bij Bitstamp. De koers is eindelijk bearish uit de symmetrische driehoek gebroken, zoals ik verwachtte in mijn eerdere analyse deze week.

Wat kunnen we de komende tijd verwachten? Een correctie terug naar $7.500 - $8.500 of volgt tóch een 'bounce' naar boven?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) koers maandelijkse grafiek

Het is het einde van de maand, dus kijk ik ook weer naar de maandgrafieken. In de onderstaande figuur 1 zien we dat de laatste drie maanden lelijke wicks hebben geproduceerd.

Dat is voor mij een signaal dat we nog verder naar beneden kunnen dalen. Is dat erg? Nee, want de maandgrafiek moet na de flinke stijging ook weer consolideren.

Tevens zien we ook een potentiële bull flag die de koers terug naar $20.000 zou kunnen brengen. Wel betekent het dat de koers binnen het kanaal nog wel tot $7.500 kan zakken. Potentiële bodems zijn $8.500 en $7.500 op de 12EMA (zie blauwe lijn in de grafiek, red).

Verder is ook te zien dat de RSI net onder de 70 een oversold signaal gaf en daarna is gaan dalen.

Bitcoin (BTC) analyse: bears in controle, gaat de koers dalen naar $8.500?

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

De koers is eindelijk uit het wekelijkse evenwicht gebroken en wel naar beneden. Daar heeft het voorlopig een lower high (LH! In figuur 2) gevormd. Zolang de koers niet boven de $10.000 - $10.100 resistance weet te komen zie ik geen reden om bullish te zijn.

Ik kijk naar de volgende prijs doelen $9.000 (op de 21EMA, oranje lijn), $8500 (26 EMA, rode lijn) en rond de $7.500 - $7.700 op de 0.382 fibonacci niveau. Maar goed, één support tegelijk.

De koers lijkt nu ook eerder in een descending triangle te zitten. Om bullish te blijven moet de koers $9.000 - $9.100 houden, anders kan de koers flink lager uitvallen.

De RSI is inmiddels onder het support gezakt van de rode lijn en maakt het geheel ook meer bearish dan bullish.

Bitcoin (BTC) analyse: bears in controle, gaat de koers dalen naar $8.500?

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 3, hieronder) is te zien dat de koers inmiddels ook support van de 100MA is verloren. Zolang de koers niet boven de blauwe resistance box kan komen ben ik bearish.

En de koers heeft daar flink wat samenkomende resistance; 12EMA, 100MA en psychologische grens van $10.000.

De koers kan nog bullish continueren, maar moet daarbij dan wel de ondergrens van de descending triangle houden, anders blijf ik kijken naar de eerder genoemde support punten.

Ik denk dat we eerst de ondergrens gaan opzoeken van de descending triangle, want er is een potentiële bear flag zichtbaar op de 4uur grafiek.

Het head and shoulders patroon (figuur 4) is voor mij op dit moment nog niet valide, aangezien het volume bij de break niet echt aanwezig is.

Bitcoin (BTC) analyse: bears in controle, gaat de koers dalen naar $8.500?

Bitcoin (BTC) analyse: bears in controle, gaat de koers dalen naar $8.500?

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek in figuur 5 hieronder is te zien dat de koers niet boven de 12EMA weet te komen.

Als de koers verder afzakt door de bear flag die er te zien is, dan gaat de koers in ieder geval eerst door naar $9.400 en dan naar ~$9.050.

Op de korte termijn ben ik in ieder geval bearish en zie ik de koers verder afglijden.

Bitcoin (BTC) analyse: bears in controle, gaat de koers dalen naar $8.500?

Conclusie

Op de korte termijn ben ik bearish vanwege de bear flag en resistance van de 12EMA, 26EMA en 100MA.

Als de koers de $9.000 low verliest, dan zie ik de koers verder afglijden naar supportpunten op $8.500 en $7.500.

Op de hogere timeframes is er een potentiële bull flag te zien die de koers zelfs richting de $20.000 of een nieuw koersrecord kan brengen, zelfs als de koers naar $7.500 gaat binnen de bull flag.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!