‘Bitcoin (BTC) verreweg de meest populaire cryptomunt op dark web’

950 totale weergaven

Bitcoin (BTC) is de meest populaire cryptomunt onder kopers en verkopers op het dark web, zo blijkt uit onderzoek van The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) en dark web

Op het dark web zijn cryptovaluta in trek, omdat ze (pseudo-) anonieme transacties mogelijk maken. Dat maakt het lastiger om de zender én ontvanger precies te achterhalen.

Onderzoeker Steven Zheng van The Block trekt zijn conclusies na 49 dark web markten te hebben ondervraagd. 98% van deze marktplaatsen ondersteunen Bitcoin, gevolgd door privacymunt Monero met 45%.

De resultaten zijn niet verrassend, Bitcoin is verreweg de meest liquide munt op de markt. Dat maakt het relatief gemakkelijk om hem in een fiat valuta te verzilveren.

‘Bitcoin (BTC) verreweg de meest populaire cryptomunt op dark web’

Ook de resultaten van 2019 lieten vergelijkbare uitkomsten zien.

‘Mixen populairder’

Maar ook het type transacties is aan verandering onderhevig. Doordat overheden en opsporingsdiensten transacties met cryptovaluta strenger onderzoeken, zoeken gebruikers alternatieven.

Daar kunnen diverse motieven achter schuilen. Financiële privacy is een grondrecht en een groeiende groep lijkt daar gevoelig voor.

Een andere categorie zijn transacties afkomstig van criminele organisaties. Tussen de 1% en 5% van alle Bitcoin transacties zijn aan te merken als ‘verdacht’.

Uit onderzoek van Bitfury Chrystal blijkt dat het mixen van Bitcoin populairder is. In een mixer gooi je een aantal transacties in een ‘wasmachine’, die ze door elkaar husselt. Het doel is het afschermen van iemands identiteit.

Na het mixen is namelijk de afzender en ontvanger niet meer zichtbaar. Je Bitcoin krijgt simpelweg een ander adres toegewezen.

Een veelgebruikte methode is CoinJoin, ondersteund door wallets zoals Wasabi en Samourai. CoinSwap is daar recentelijk bijgekomen als technologie, maar daar bestaan nog geen wallets voor.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCdark web

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...