Donald Trump tegen minister van Financiën in 2018: ‘Pak Bitcoin hard aan’

1146 totale weergaven

President Donald Trump drong er een aantal jaar geleden bij minister van Financiën Steven Mnuchin op aan om “achter Bitcoin aan te gaan”. Dat blijkt uit een aankomend boek, geschreven door zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur en Republikein John Bolton.

Het gaat om de periode halverwege 2018, toen de handelsrestricties met China zijn aangescherpt. Mnuchin moest daarom van Trump eens goed naar Bitcoin kijken, schrijft Bolton.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het doel was naar verluidt om de handel en de verkoop van Bitcoin te onderdrukken en wellicht aan te pakken.

Trump en Bitcoin

President Trump liet zich bijna een jaar geleden nog erg negatief uit over Bitcoin. Volgens hem is het ‘geen geld’, ‘sterk volatiel’ en ‘gebaseerd op lucht’.

Maar ondanks deze tweet is dus te stellen dat hij Bitcoin al in mei 2018 in zijn vizier had. In het boek The Room Where It Happened beschrijft de de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton hier al over.

The Washington Examiner heeft al een exemplaar van het boek in handen gekregen. Het boek beschrijft hoe president Trump tegen Mnuchin zegt dat hij de handel en verkoop van bitcoin moest beperken.

Amerika versus China

Terwijl de twee de nieuwe sancties en handelsrestricties voor China bespraken, zei Trump: “wees geen onderhandelaar over handel”. Hij drong Mnuchin er op aan om “achter Bitcoin aan te gaan [voor fraude]”.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Reactie van Mnuchin”]”Als je niet wilt dat ik handel, prima, dan zal je economische team alles uitvoeren wat je wilt.”[/penci_blockquote]

Mnuchin heeft zich wel vaker uitgelaten over cryptovaluta.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”We willen ervoor zorgen dat technologie vooruitgaat, maar aan de andere kant willen we ervoor zorgen dat cryptocurrencies niet worden gebruikt voor het equivalent van oude Zwitserse geheime bankrekeningen.”[/penci_blockquote]

Het boek beschrijft ook passages over andere gesprekken tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping.

Eerstgenoemde wilde zijn concullega helpen om herkozen te worden in ruil voor afname van Amerikaanse producten. Ook spraken ze over de concentratiekampen in het Aziatische land, iets wat Trump aanmoedigde.

Trump zou Trump niet zijn als hij hier direct op inspeelt op Twitter. Hij schrijft dat Bolton een ‘wacko’ is, en dat het verhaal allemaal leugen en bedrog is.

De Washington Post liet weten dat het ministerie van Justitie dinsdag een rechtszaak heeft aangespannen. Daarin is Bolton via de federale rechter verzocht en bevolen om de publicatie van het boek te stoppen. Ze voeren aan dat Bolton (te) veel geheim materiaal heeft gebruikt.

In de ogen van Trump is Bolton ‘incompetent’. Ook onder Bush is hij ontslagen, zo meldt hij. Onder Bush was Bolton minister van Buitenlandse Zaken en daarna ambassadeur namens de VS voor de Verenigde Naties.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCTrump
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd