Blog: Bitcoin (BTC) draait door, ook na deze Coronacrisis

873 totale weergaven

Blog – Het Tweede Kamerlid Mahir Alkaya wijst er in de vorige Hup Bitcoin aflevering fijntjes op: Bitcoin is nog geen betaalmiddel.

Bitcoin en zijn functies

Met als belangrijke toevoeging: voor het westen. Maar hij heeft zeker een punt: ‘we’ rekenen niet massaal af met Bitcoin. Het wordt ons ook wel heel gemakkelijk gemaakt. We kunnen overal gemakkelijk draadloos betalen, een bank app werkt doorgaans prima.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin is voor de Nederlander vooral een manier om te sparen. Diezelfde banken geven amper rente meer op spaargeld. Iemand die wat diversificatie in zijn portfolio wil, komt al gauw uit bij Bitcoin (of goud en zilver).

Voor een kleinere groep gekkies is het meer dan dat. Bitcoin is ook een middel om onafhankelijk te zijn. Om anonieme betalingen te doen zonder de Staat. Of omdat mensen het vertrouwen in de banken zijn kwijtgeraakt. De resten van de financiële crisis van 2008 smeulen nog na. En die groep groeit.

Kijken we naar het aantal bitcoin nodes wereldwijd, dan ligt het totaal boven de 10.000 stuks, volgens Bitnodes. Het is voor de technische hobbyist relatief gemakkelijk en goedkoop (circa 150 euro) om een eigen node op te zetten.

We leven in Nederland dan ook in relatieve luxe. Vadertje Staat had genoeg gespaard om duizenden bedrijven tijdelijk te redden met een NOW-regeling. De overheid kan in Europa relatief goedkoop aan nieuw geld komen. Dat komt simpelweg omdat overheden en centrale banken de geldkraan beheren.

Zij staan aan de top van de geldberg en bepalen wat er mee gebeurt. En dat geld sijpelt heel langzaam door de maatschappij, tot aan de alleenstaande bijstandsmoeder aan toe. Dat noemt men ook wel het Cantillion Effect.

Kortom, zoals het geldsysteem nu functioneert treden er machtsverschillen op. MKB Nederland klaagt steen en been dat Nederlandse banken te strenge voorwaarden eisen aan een coronalening. Kerngezonde bedrijven krijgen simpelweg geen overbruggingskrediet. Dat mag een schande heten.

Ook voor het afsluiten van een hypotheek gaat men een ‘corona verklaring’ eisen. Ook de overheid heeft er bij baat dat de ECB geld blijft bijdrukken. Zo stort de Nederlandsche Bank elk jaar winst door naar de Schatkist als gevolg van deze monetaire activiteit.

Bitcoin als alternatief

Bitcoin kan dergelijke problemen niet per direct oplossen. Daarmee zou het een te grote broek aantrekken. Bitcoin kan vooralsnog voor kleine gemeenschappen in niet-westerse landen uitkomst bieden. Want daar is het een veel groter zooitje nog dan in ons kikkerlandje.

In sommige landen is één satoshi meer waard is dan één lokale cent. In sommige landen is dat zelfs al het geval.

Het is bekend dat landen zoals Argentinië. Zimbabwe en Venezuela kampen met hyperinflatie, corruptie, massa-werkloosheid etc. Prijzen schieten huizenhoog de lucht in, maar de lonen stijgen niet mee. Met als gevolg een groeiende groep die onder de armoedegrens leeft.

Als men al werk heeft. Niet werken is geen vreten.

‘Believers’ zoals Max Keiser voorzien dat Bitcoin in deze landen wél een alternatief biedt als betaalmiddel. In kleine gemeenschappen zoals een dorpje in El Salvador weet Bitcoin (ook middels het laagdrempelige Lightning Network) wel een alternatief te bieden.

Het zijn de slachtoffers van de huidige mondiale economie die er bij baat hebben dat ze tegen geringe kosten betalingen kunnen doen. Of geld kunnen ontvangen van diaspora van elders.

Op het netwerk mag je namelijk zélf bepalen wat een transactie kost. Als je bereidt bent te wachten, is zelfs 1 satoshi per byte mogelijk.

Voor sommige regeringsleiders kan Bitcoin zelfs van geopolitieke waarde zijn. Voornamelijk voor landen die zijn uitgesloten van de hedendaagse mondiale economie.

Denk aan Iran die naar verluidt bitcoin reserves aan het aanleggen. Onder meer door de productie ervan via mining fiscaal aantrekkelijker te maken voor buitenlandse (lees: Chinese) investeerders.

Voorstanders van Bitcoin wijzen ook op de fundamentele eigenschappen van het netwerk: code liegt niet, die schrijdt voort. Het mooie aan Bitcoin is dan ook dat het diverse functies kán hebben.

Maar of het alle scherven van de huidige en afgelopen crises kan lijmen en de voortschrijdende kloof tussen arm en rijk kan dichten, is maar zéér de vraag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...