‘Bitcoin ETF gaat in 2020 niet meer gebeuren’, aldus professionele beleggers

Een goedkeuring van een bitcoin ETF staat in 2020 niet te gebeuren, is de hoofdconclusie van de 2020 Outlook Survey van nieuwssite The Block. Medio januari is een aanvraag van vermogensbeheerder Bitwise nog afgewezen door toezichthouder de SEC.

Bitcoin ETF

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Een ETF is een indextracker, die zo nauwkeurig mogelijk de prijs van een onderliggend product volgt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo bestaan er al ETF’s voor goud, zilver en olie. Een overeenkomst met een derivaat is dat je zelf geen bitcoin hoeft te bezitten om ermee te speculeren. Je koopt een ETF als een aandeel op een beurs.

Een verschil met een derivaat is dat je met een ETF alléén kunt speculeren op een hogere koers van bitcoin (een ‘long’).

Verschillende partijen strijden al sinds 2016 om het recht om de eerste bitcoin ETF’s aan te mogen bieden.

Een ruime meerderheid van de respondenten denkt niet dat de Amerikaanse autoriteiten hun goedkeuring verlenen aan een bitcoin exchange traded fund (ETF).

The Block heeft 106 respondenten ondervraagd. Dat lijkt weinig, maar het zijn bedrijven die de enquête hebben ingevuld: durfinvesteerders, financieel adviseurs en cryptobedrijven.

82 respondenten (ruim 77%) zei “nee” op de vraag of een bitcoin ETF dit jaar goedgekeurd wordt? De overige 22,6% van de ondervraagden denkt overigens van wel.

Wat zijn de argumenten tégen een ETF? De antwoorden van de respondenten komt overeen met het standpunt van toezichthouder SEC: prijsmanipulatie op de spotmarkt, terwijl ook de waarde van een ETF is afgeleid van die spotprijs.

Marktmanipulatie

In de afwijzing van Bitwise liet de SEC nogmaals doorschemeren wat haar voornaamste zorgen zijn.

Volgens voorzitter Jay Clayton zit er geen toekomst in een ETF zolang de zorgen over marktmanipulatie niet zijn weggenomen. Eind vorig jaar stelde SEC een verzoek voor een Bitcoin en U.S. Treasury bond ETF van Wilshire Phoenix nog uit.

Volgens David Weisberger, de mede-oprichter en CEO van CoinRoutes, zijn er juist drie redenen voor de SEC om een ETF goed te keuren. Marktvorsers zoals Coinmarketcap werken met nieuwe methoden om liquiditeit te meten.

Volgens experts heeft de komst van een ETF een positief effect op de bitcoin prijs. Omdat je met een ETF alleen een ‘long’-positie kunt innemen (speculatie op een hogere koers).

Er zijn echter ook mensen, zoals Bitcoin prominent Adam Back, die denken dat BTC helemaal geen ETF nodig heeft.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFonderzoek

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...