Braziliaanse fondsbeheerder gaat eerste Bitcoin ETF ter wereld lanceren

859 totale weergaven

De gereguleerde Braziliaanse fondsmanager Hashdex heeft met de techbeurs Nasdaq een deal gesloten om de eerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) te lanceren. Het zal zou gaan om de Bermuda Stock Exchange (BSX).

Bitcoin ETF

Volgens de BSX is de ‘Hashdex Nasdaq Crypto Index’ op 18 september goedgekeurd. Met deze goedkeuring werd ook duidelijk dat ze 3 miljoen Klasse E-aandelen uitgeven om op het handelsplatform te (ver)kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Marcelo Sampaio, de CEO van Hashdex, bevestigt de samenwerking met de Nasdaq voor de ETF aan Cointelegraph.

Een ETF is een indextracker, die zo nauwkeurig mogelijk de prijs van een onderliggend product volgt. Bij goud, zilver en olie zijn deze ETF’s de normaalste zaak van de wereld. Voor Bitcoin (nog) niet.

Volgens het lokale nieuwsmedium Infomoney moet het fonds tegen het einde van het jaar live gaan. Zoals genoemd zal de handel plaatsvinden op de BSX. Volgens het rapport is de keuze van Hashdex op deze exchange gevallen, omdat zij de meest cryptovriendelijke voorschriften hadden.

Dit soort fondsen op dergelijke beurzen zijn een gereguleerde en veilige manier om als institutionele beleggers toegang te krijgen tot de onderliggende commodity of asset die de tracker aanhoudt.

Er zijn verder geen details over de ETF bekend gemaakt. Hashdex verklaart wel dat Nasdaq de belangrijkste informatie over het product op de datum van lancering bekend gaat maken.

Zo weten we momenteel nog niet 100% zeker of het over een Bitcoin ETF gaat, lettend op de naam ‘Crypto’. Cointelegraph noemt het in ieder geval wél een Bitcoin ETF.

Institutionele beleggers

Wat wel duidelijk is, is dat de lancering van dit soort ETF’s de investeringen vanuit institutionele partijen bevorderd.

Hashdex beheert momenteel $46,4 miljoen aan assets, verdeeld over vier fondsen. De auditor van het bedrijf is KPMG. De custodials van de crypto assets van Hashdex zijn Xapo, Kingdom Trust en Vo1t.

Eerder deze week voorspelde Raoul Pal, voormalig fondsbeheerder van Goldman Sachs, dat de lancering van Bitcoin ETF in de VS ook zal gaan komen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ze zullen een ETF over de streep krijgen. Er zullen miljarden dollars in (Bitcoin) stromen. Elke pensioenregeling zal er wat geld aan besteden. Elke family office zal er wat geld in stoppen. En hoe meer de prijs stijgt, hoe meer ze zullen alloceren. “[/penci_blockquote]

Zoals bekend is de Verenigde Staten hiervoor afhankelijk van de SEC. Wat dat betreft is er goede hoop. Voorzitter Jay Clayton zal binnenkort aftreden omdat hij door Donald Trump is aangewezen als nieuwe procureur voor het zuidelijke district van New York. Daarnaast is pro-Bitcoin commissaris Heister Peirce aangenomen voor een extra termijn.

In de afgelopen jaren heeft de SEC voorstellen voor Bitcoin ETF’s van de Wilshire Phoenix, NYSE Arca en de Winklevoss tweeling afgewezen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCETF