Ruim $4 miljard aan open bitcoin futures, BitMEX en OKEx leiden dans

1065 totale weergaven

Het jaar 2020 is goed voor bitcoin (BTC) begonnen met een rendement van bijna 28% in de eerste maand januari. Handelaren zijn ook actiever op de markt van derivaten (futures, opties en swaps). Zo is het aantal openstaande future contracten met 60% toegenomen. Exchanges als BitMEX en OKEx leiden de dans.

Bitcoin (BTC) futures in trek

Dat blijkt namelijk uit nieuwe cijfers van marktvorser Skew. De ‘open rente’ blijft namelijk toenemen, een graadmeter voor het aantal futures dat nog openstaat en niet gesloten is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alleen in de maand januari is er sprake van een 60% groei. Daarmee is de totale waarde van alle openstaande futures door de vier miljard dollargrens gegaan.

Ruim $4 miljard aan open bitcoin futures, BitMEX en OKEx leiden dans

Aziatische beurzen

Het merendeel is afkomstig van ongereguleerde ‘Aziatische’ beurzen zoals BitMEX (Seychellen) en OKEx (Hongkong), die respectievelijk goed zijn voor $1,43 miljard en $1,11 miljard aan ‘openstaande rente’ (zie de onderstaande grafiek)

Ruim $4 miljard aan open bitcoin futures, BitMEX en OKEx leiden dans

Grafiek 2 handelsvolume bitcoin naar exchange (bron: skew.com

De toegenomen handel heeft tot gevolg dat er ruim 15.000 nieuwe bitcoin offline zijn opgeslagen voor de BitMEX exchange. De balans van de cold wallet staat nu op 255.000 bitcoin, een vermogen van ruim 2,3 miljard dollar.

BitMEX heeft vooral naam gemaakt als aanbieders van zogenaamde perpetual swaps, doorlopende future contracten feitelijk zonder einddatum. Het is de grootste bitcoin beurs ter wereld naar volume.

Binance futures

Binance heeft eerst naam genaamd op de spotmarkt en probeert nu gaandeweg een marktaandeel te veroveren met aanvullende producten zoals futures. Deze beurs is daarin geen marktleider, maar een uitdager.

Volgens Aaron Gang, verantwoordelijk voor futures bij Binance, heeft zijn afdeling een prima maand achter de rug. Het handelsvolume in futures is in januari bijna verdubbeld.

Dat zou betekenen dat Binance sneller groeit dan de markt. 75% van de verhandelde contracten is het BTC-USDT handelspaar.

Bitcoin halvening en Coronavirus

Uiteindelijk doet de markt wat die wilt en is het lastig om verklaringen te noemen voor deze toegenomen activiteit. De bitcoin halvening op 12 mei staat voor de deur. Dat betekent dat er de helft minder nieuwe bitcoins op de markt komen: 990 nieuwe BTC per dag in plaats van ca. 1.800 BTC per dag.

Ook de ontstane onzekerheid over het Coronavirus in China kan beleggers drijven naar bitcoin als vluchthaven.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...