‘Correlatie tussen bitcoin en goud prijs was nog nooit zo hoog’

Goud en Bitcoin (BTC) krijgen allebei de naam oppotmiddel toegedicht, een middel om waarde voor de langere tijd veilig en waardevast op te slaan. Onderzoekers hebben nu een hoge correlatie gevonden tussen beide assets. Sterker, de prijscorrelatie tussen beide activa was nog nooit zo groot als nu. Dat betekent dat de spotprijzen elkaar in hoge mate volgen.

Bitcoin (BTC) en goud

De goud prijs kent weinig sterke prijsschommelingen, terwijl de bitcoin prijs een overduidelijk wel alle kanten op beweegt. Dit zorgt voor discussies, want is Bitcoin dan eigenlijk wel een save haven?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nieuwe data laat echter zien dat de twee activa nog nooit eerder in de historie van Bitcoin zo met elkaar ‘mee’ bewogen.

De correlatie is gebaseerd op de prijsgegevens van zowel bitcoin als goud van de afgelopen 52 weken.

Persbureau Bloomberg bericht over het nieuwtje, maar de bron is Otavio (Tavi) Costa, een portfolio manager bij Crescat Capita uit Brazilië.

Correlatie neemt toe

De correlatie van Bitcoin en goud is in het grootste deel van het jaar 2019 toegenomen. Sinds 2 december is deze correlatie met meest sterk: een getal van 0,3.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Correlatiemaat”]Correlatie is een maatstaf om de statistische samenhang tussen twee variabelen te bepalen. De waarde hiervan kan variëren tussen –1 en +1. Daarbij betekent 0: geen lineaire samenhang, +1: een perfecte positieve lineaire samenhang en –1: een perfecte negatieve lineaire samenhang. Hoe groter de correlatiecoëfficiënt is dan 0, hoe sterker de correlatie.[/penci_blockquote]

Sinds juni 2018 steeg de prijs van één ounce goud (31,10 gram) van een waarde van 0,15 BTC naar meer dan 0,39 BTC in februari 2019.

Vervolgens liep de prijs terug naar 0,15 BTC per ounce. Sinds de zomer van dit jaar is de correlatie echter alleen maar toegenomen en is er sprake van een tijdelijk record.

In 2016 behaalde de beide store of value activa ook een piek. Dit was echter een record in de negatieve zin van het woord. Destijds was dat 0,45 op de negatieve schaal.

Voordelig bitcoin en andere cryptovaluta kopen? Ga naar Bitvavo!

1.800 nieuwe bitcoins per dag

Hoe is dit allemaal te verklaren? Feit is dat goud al duizenden jaren dienst doet als veilige haven in onrustige tijden. In onze huidige wereld zien we ook steeds meer onrust: op zowel politiek niveau, maar ook op sociaal-economische vlakken.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de nucleaire dreiging uit Iran, Noord Korea en Israël zorgen er voor dat meer investeerders minder risico willen lopen.

Goud geldt als een schaars goed, dat zijn waarde behoudt. Vanuit de traditionele investeringswereld, dicht men bitcoin dezelfde eigenschap toe.

Bitcoin heeft momenteel een vaste voorraad van maximaal 21 miljoen BTC. Elke tien minuten komen er 12,5 nieuwe bitcoin bij, wat resulteert in circa 1.800 nieuwe bitcoins per dag.

De drempel om een bitcoin te kopen ligt veel lager dan bij goud. Ook is het veel goedkoper om bitcoin op te slaan of te vervoeren.

Ook de financiële onrust op monetair vlak helpt mee. Waar hyperinflatie in sommige gebieden uiterst normaal blijkt te zijn, zien ook steeds meer mensen scheurtjes in ons systeem van de euro en de dollar. Des te meer een reden waarom veel mensen hun heil zoeken in goud (en dus ook Bitcoin).

Wat denk jij? Zie je Bitcoin als investering en/of betaalmiddel? Laat het ons weten in onze gezellige Telegram chat en discussieer mee.

Bron: Coingape