Bitcoin (BTC) handelsvolume naar nieuwe weekrecords in 6 landen

890 totale weergaven

Het handelen in Bitcoin (BTC) op peer-to-peer beurzen is erg populair in bepaalde landen. Deze week is er sprake van een handelsrecord in India, Ghana, Filipijnen, Argentinië, Mexico en Egypte.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van analysesite Useful Tulips, waarover Decrypt bericht. Ze zien dat Bitcoin in opkomende landen aan populariteit blijft winnen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin peer-to-peer handelen

Via peer-to-peer beurzen zoals Bisq, Hodlhodl en LocalBitcoins kun je – alsof op Marktplaats – onderling bitcoin verhandelen.

Dat is handig voor mensen die niet willen handelen met een exchange of broker of voor mensen die geen andere manier hebben om aan bitcoin te komen.

Deze handel blijft onverminderd populair, zo blijkt, met name in niet-westerse landen.

Het is de onafhankelijke onderzoeker Kevin Rooke die er op Twitter aandacht aan besteed. In maar liefst zes landen is er deze week sprake van een handelsrecord.

Het gaat respectievelijk om India ($3,4 miljoen), Ghana ($1.7 miljoen), Philippines ($1 miljoen), Argentinië ($1 miljoen), Mexico ($700.000) en Egypte ($150.000).

De nieuwe cijfers laten zien dat de populariteit van deze handel niet tanende is. Afrika ontpopt zich steeds meer als het continent voor p2p-handel. Een partij als Paxful doet daardoor goede zaken aldaar.

Maar ook India klopt ferm op de deur. Begin juni is er in één week tijd voor 2,7 miljoen dollar verhandeld. Dat kwam dicht in de buurt van het vorige weekrecord van 2,9 miljoen dollar in hypejaar 2017. Ook zijn er in India stappen gezet: banken mogen reguliere beurzen niet weigeren een bankrekening te verstrekken.

Latijns-Amerika was steevast de hub de voorgaande jaren. Mexico timmert aan de weg als hub van fintechbedrijven. Met name betaalproviders die cryptovaluta omzetten in fiat geld.

Argentinië geldt al langer als een land waar peer-to-peer handel populair is. Dat komt door hyperinflatie en controle vanuit de overheid op iemands spaartegoeden. Zo is er een plafond wat een Argentijn maximaal mag opnemen aan buitenlandse valuta per maand.

Bitcoin (BTC) handelsvolume naar nieuwe weekrecords in 6 landen

LocalBitcoins en Paxful Bitcoin handelsvolume in USD. Bron: Glassnode

Groei door regulering

Uit bovenstaand onderzoek van Glassnode blijkt dat de twee grootste bedrijven in dit marktsegment blijven groeien. LocalBitcoins en Paxful lieten een groei in handelsvolume zien van respectievelijk 12% en 28% in vergelijking met het vorige kwartaal (Q1 versus Q2 2020). De grootste groei van de laatste 18 maanden voor beide beurzen.

Een verklaring is dat overheden de reguliere beurzen dichttimmeren met nieuwe regulering. Ook in Nederland zijn beurzen, brokers en ATM-operators gebonden aan de ‘Cryptowet’ die per 21 mei is ingegaan. Inmiddels hebben 48 partijen een registratie-aanvraag bij toezichthouder DNB ingediend.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...