Volgens deze statistiek zijn ‘oude rotten’ hun Bitcoin aan het verkopen

854 totale weergaven

Uit on-chain data blijkt dat er steeds meer Bitcoin (BTC) aan het verschuiven is vanuit “oude” Bitcoin wallets. Zijn het de ervaren hodlers die willen profiteren van de prijsstijging en willen gaan verkopen?

Bitcoin verschuiving

Glassnode is een onderzoeksbureau uit Berlijn die data op de Bitcoin blockchain in kaart brengtn. Ze hebben een nieuwe indicator in het leven geroepen. Het heet de Coin Dormancy. De insteek: hoe oud is het beetje Bitcoin van een transactie (of: UTXO), gekeken naar de datum dat het is ontvangen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de onderstaande grafiek is te zien dat steeds meer ‘slapende adressen’ hun BTC versturen. Glassnode omschrijft de indicator als volgt: het gemiddelde aantal dagen dat de verstuurde Bitcoin inactief was, alvorens de transactie is gedaan.

Heb jij al vier jaar Bitcoin in een wallet staan en ga je die versturen? Dan krijgt deze transactie een hoge score. Vice versa: heb jij pas een maandje wat BTC in een wallet staan? Dan krijg je een lage score en breng je het totaal omlaag.

Volgens deze statistiek zijn ‘oude rotten’ hun Bitcoin aan het verkopen

Een hoge dormacy laat zien dat de BTC die men verstuurt, gemiddeld gezien lang onaangeroerd stond. Of met andere woorden: het zijn voornamelijk oude munten die veranderen van eigenaar.

Een laag getal laat zien dat de BTC die verstuurd wordt afkomstig zijn van de ‘nieuwe generatie hodlers’.

Overigens hoort hier ook een disclaimer bij: je kunt natuurlijk als stokoude hodler ook jouw BTC verplaatsen naar een andere wallet van jouzelf. In principe zegt dit dan niets over het eigenaarschap.

Oude hodlers

De bovenstaande grafiek laat zien dat het momenteel steeds meer ‘oude coins’ zijn die over de toonbank gaan. Willy Woo laat met de icoontjes (X en V) zien dat er iets bijzonders aan de hand is.

De indicator laat mooi zien dat deze ‘oude coins’ doorgaans op de top van de koers werden verkocht (of verstuurd). Maar in januari 2019 waren het de ‘oude rotten’ die hun Bitcoin verkochten voor $4.000 per stuk. Ook in juli 2019 maakte de prijs geen hoogtepunt.

Zit de prijs nu wel weer aan een top? Of geeft de indicator wederom vals alarm? De koers is verdrievoudigd sinds maart.

Het jaar begon met een prijs van ~$7.200, terwijl de spotprijs nu historisch gezien hoog staat. Het is pas 93 dagen voorgekomen namelijk dat de prijs boven de $11.500 staat.

Is daarmee een mooi moment aangebroken om weer te verkopen? Of kijken ze terug naar de geschiedenis en zien ze dat het vierde kwartaal doorgaans geen goede tijd is voor Bitcoin?

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC