Bitcoin koers daalt $1.500 in 9 minuten, maar ‘FOMO’ is terug in de markt

870 totale weergaven

Vannacht daalde de Bitcoin (BTC) koers plots met 1.500 dollar in slechts 9 minuten. Deze abrupte afkoeling is volgens marktvolgers géén verrassing.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin naar $12.000 en terug

Vorige week was er sprake van een omslag in sentiment: van ‘fear’ wat de markt lange tijd parten speelde naar ‘greed’. Het had een geweldig koersverloop afgelopen week tot gevolg.

Donderdag 27 juli sloot de koers voor het eerst sinds lange tijd boven de $10.000. De laatste keer dat dat gebeurde was op 1 juni om precies te zijn. De maand juli werd netjes afgesloten op $11.323.

Ter vergelijking: op 30 juni een maand eerder sloot de maand af met een koers van $9.137. Nogal een verschil dus en dat vertaalt zich ook in een ander sentiment dan voorheen.

Kijken we naar de Fear & Greed-index van Alternative.me, dan slaat de meter nog donkergroen uit: “extreme greed”.

De sentiment index is in korte tijd pijlsnel omhoog geschoten. Een gevolg van een stijgende Bitcoin prijs.

Want als het sentiment goed is, gaat de vraag verder omhoog. Een zelfversterkend effect, het bekende FOMO-effect.

De Fear & Greed Index is een samengestelde index om het marktsentiment te ‘meten’. De index neemt de volgende variabelen mee: koersschommelingen (volatiliteit), handelsvolume, marktdominantie bitcoin en marktsentiment (Google Trends, sociale media, onderzoeken).

We zien in de onderstaande grafiek hoe dit sentiment zich heeft ontwikkelt de afgelopen maand.

Bitcoin koers daalt $1.500 in 9 minuten, maar 'FOMO' is terug in de markt

Momenteel is er – ondanks de plotse dip – nog steeds sprake van ‘extreme greed’.

Bitcoin koers daalt $1.500 in 9 minuten, maar 'FOMO' is terug in de markt

‘FOMO is terug’

Sentiment, vertrouwen en momentum. Het zijn woorden die vaak vallen in de bitcoin markt. Zakenblad Forbes sprak per email met Joe DiPasquale, CEO bij investeringsfonds BitBull Capital uit San Francisco.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’In cryptovaluta zien we vaak dat ‘momentum’ een belangrijke rol speelt. Bitcoin is nu uitgebroken, vergelijkbaar met de fase april tot en met juni in 2019.’ [/penci_blockquote]

Volgens hem is de toenemende interesse uit Wall Street en betaalfirma’s zoals Paypal debet aan deze prijsactie. Denk aan Grayscale die steeds meer kapitaal aantrekt voor haar Bitcoin trust.

Het betekent dat professionele beleggers meer vertrouwen hebben om een deel van hun kapitaal in Bitcoin te stallen. Bij Bitcoin geldt eens te meer: een stijgende prijs leidt – doorgaans- tot een stijgende vraag. Een verschil met gangbare consumentengoederen waarvan de vraag daalt als de prijs (te veel of te plots) stijgt.

Ook Cory Klippsten van Swan Bitcoin, een app om bitcoin te kopen in de VS, kijkt terug op een prima week.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Wat we deze week hebben gezien, overtreft alle verwachtingen. We hebben in slechts vijf dagen een recordomzet gedraaid. Namelijk 33% van al onze omzet ooit’. [/penci_blockquote]

Dat de koers sterk zou afkoelen, is ook een natuurlijke uitkomst na deze week, vindt trader en analist Scott Melker.

Een ‘believer’ zoals Max Keiser verwacht dat Bitcoin nog dit jaar een all-time high zet boven de $20.000. ‘die psychologische grens van $20.000 stelt niets voor’. aldus de Bitcoin anarchist op Twitter.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...