Bitcoin prijs op Binance (kort) naar $100.000 door glitch in algoritme

906 totale weergaven

De prijs van Bitcoin (BTC) stond gisteren heel eventjes op $100.000 op de cryptobeurs Binance. Rond vijf uur ’s nachts gebeurde er namelijk iets raars op met de BTC futures grafiek.

In de uren ervoor was de koers richting de $12.000 gekropen. De prijs daalde vlak na deze prijs wick overigens naar de $11.000. De futures prijs van $100.000 was toen al weer teniet gedaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs op Binance

Changpeng Zhao, de CEO van Binance, bevestigde dat de prijs heel kort op een dit hoge niveau stond:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het was weer eens een dag in crypto. We hebben wel price band protection, maar de algo van een gebruiker ging ‘ballistisch’ en stuurde meerdere orders om deze prijs te bereiken. We zullen deze grafiek waarschijnlijk een beetje moeten aanpassen, zodat hij in de toekomst leesbaar is.”[/penci_blockquote]

Dit laatste bevestigen ze ook in een officiële update. De aanpassing van de grafiek gebeurt op aanvraag van de community, stellen ze.

Omdat de charts zijn aangepast is het niet terug te zien wanneer de glitch exact plaats vond. Volgens de blogpost van Binance zelf was dit om 4:48.

De koers van Bitcoin daalde gisteren ook opvallend hard. Dat gebeurde gisteren om 06:30 ’s nachts. Of er verband is tussen beide gebeurtenissen, is lastig vast te stellen.

Bitcoin prijs op Binance (kort) naar $100.000 door glitch in algoritme

Het zou gaan om alleen de futures grafiek van Binance voor september (BTCUSD 0925 Quarterly Futures contract). De rare wick zou zijn veroorzaakt door een enkele gebruiker.

Prijs daling

Ondernemer en mede oprichter van mining bedrijf Hut8 heeft een (ander) vermoeden voor deze prijsdaling. Het zou te maken kunnen hebben met de enorme leverages in long en short posities. Op beurzen als BitMEX kan je tot een hefboom van maar liefst 100x traden. Daardoor kan de prijs van Bitcoin in een domino-effect komen.

Dit gebeurde ook in maart dit jaar, toen de koers dipte tot $3.850. Er gingen geruchten dat het toen te maken had met een falend matchmaking enginge van BitMEX waardoor de prijs in een waterval-effect naar beneden schoot.

Het is een waarschuwing voor onervaren traders. Zulke onverwachte volatiliteit kan fataal worden als je een long/short open hebt staan die wordt geliquideerd. Wat dat betreft is het hodlen van Bitcoin een veilige optie.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuwsBTC