Bitcoin in Libanon voor $15.000 over toonbank, burgers ontlopen lokale valuta

838 totale weergaven

Bitcoin is in Libanon bijna twee keer zo duur als gemiddeld. Het West-Aziatische land verkeert economisch gezien in zwaar weer, waardoor de vraag naar de ‘stabiele’ Bitcoin toeneemt.

Bitcoin prijs

Op de peer-to-peer marktplaats LocalBitcoins.com is te zien dat mensen de cryptovaluta voor een bedrag van rond de 22 miljoen LBP over de toonbank gaat. Dat staat gelijk aan ongeveer $15.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ondertussen ligt de verkoopprijs voor mensen die bitcoin in willen ruilen voor de lokale valuta op ongeveer $11.000 per munt.

Bitcoin in Libanon voor $15.000 over toonbank, burgers ontlopen lokale valuta

Bitcoin in Libanon voor $15.000 over toonbank, burgers ontlopen lokale valuta

Even voor de goede orde: buiten Libanon kost een BTC ongeveer $7.500. De wisselkoers uit de Libanese cryptomarkt is dus opvallend hoog!

Libanon

Bitcoin bereikt deze hoge premium in Libanon omdat het land worstelt met de zwaarste economische crisis in decennia. Het waarde van de Libanese pond is sinds oktober 2019 met bijna 50 procent gedaald ten opzichte van de dollar. Deze inflatie leidt tot sociale onrust.

Het grote probleem is de afwezigheid van voldoende Amerikaanse dollars in het land. Initieel was de Libanese pond nog gekoppeld aan de waarde van de dollar, maar deze wisselkoers is door een tekort aan dollars niet meer aan te houden.

Spaarders zijn gedwongen om hun tegoeden tegen de Libanese pond op te nemen. Een hard gelag voor de lokale bevolking, die zoekt naar oplossingen.

Nassim Nicholas Taleb riep de Libanezen eerder deze maand al op om bitcoin (BTC) te gebruiken. Banken worden steeds strenger in de huidige crisis. Geld dat van buiten Libanon komt moet worden omgezet in de Libanese pond. Dit betekent dat wanneer iemand dollars stuurt naar Libanon dat moet worden omgezet naar de lokale valuta. En deze valuta verliest dus in rap tempo haar waarde.

Internationale prijzen

Het is niet gek dat BTC internationaal voor verschillende prijzen verhandeld wordt. Zo zagen we eerder al bizarre prijzen in Iran en Argentinië. Op BitcoinPriceMap kun je de lokale prijzen van Bitcoin in de gaten houden. Libanon is helaas nog niet aan de lijst van 46 landen toegevoegd.

Op moment van schrijven kost een BTC in Nigeria overigens ook flink meer dan gemiddeld: bijna $9.000.

Bitcoin in Libanon voor $15.000 over toonbank, burgers ontlopen lokale valuta

Ben jij nog geen onderdeel van onze gezellige Telegram chat? Kom dan vooral eens een kijkje nemen en discussieer mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClibanon