Bouw je eigen Bitcoin wisselkantoor en ruil euro’s in voor sats

1070 totale weergaven

Het Bitcoin Lightning Network opent deuren voor nieuwe ideeën en toepassingen. Combineer de snelle en goedkoper betalingen met het open source karakter, en je kunt er hele leuke dingen mee bouwen.

Een voorbeeld hiervan is een Do It Yourself (DIY) Lightning wisselkantoor. De auteur en redacteur van Bitcoin Magazine NL is zelf ook met het bouwen van zo’n ATM bezig geweest. Lees hieronder een kort verslag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin via Lightning

Heb je altijd al eens de kracht van het Lightning Network aan familie en vrienden willen laten zien? Of wil je graag je kinderen zakgeld geven in satoshi’s? Dan is een Lightning ATM een leuk hobbyprojectje.

Er is namelijk in een hele duidelijke documentatie door 21isenough omschreven hoe je dit zelf kunt doen. De ATM ziet er als volgt uit:

Er zijn (zoals de behuizing nu is ontworpen) twee modellen. Eentje die je mee kunt nemen (met bijvoorbeeld een powerbank) en een grotere variant die je ergens neerzet. En je kunt natuurlijk ook zelf een custom behuizing ontwerpen.

De hardware die je er voor nodig hebt is niet heel bijzonder, namelijk:

Verder heb je een Micro SD kaart (16 GB) nodig en wat (jumper) kabeltjes en oplader(s). De Coin Acceptor heeft 12V nodig en de Raspberry 5V. Om dit te laten werken heb je twee opties:

Alles over de benodigde hardware is te lezen op de website. Hier (en ook op Github) vind je ook de .stl files van de behuizing. De meeste onderdelen zijn te halen bij webshops zoals Kiwi. De coin acceptors zijn op de nagenoeg alle grote Chinese webshops te bestellen.

In totaal kostte het mij 60 euro aan hardware (de behuizing niet meegerekend).

Bron:

Bouw je eigen Bitcoin wisselkantoor en ruil euro's in voor sats

Bitcoin en software

Zodra je alle onderdelen in huis hebt, kun je de ATM stap voor stap gaan opbouwen. Zo moet je de kabeltjes connecten en de coin acceptor instellen. Dit doe je door er heel vaak muntjes in te doen, die vervolgens herkend worden (als je vooraf de juiste parameters instelt).

Bij ieder type muntje geeft de coin acceptor een specifiek aantal pulsjes af. Deze worden door de Raspberry Pi opgevangen. Het mini computertje verwerkt dit en stuurt deze informatie naar het schermpje. Van te voren moet je zorgen dat de libraries voor het schermpje geïnstalleerd zijn en dat alles daarmee goed werkt.

Op de mini e-Paper kun je aflezen hoeveel euro de gebruiker in het apparaat heeft gestopt, wat de prijs in satoshi’s is en hoeveel sats je betaalt als fee. De operator van de ATM kan in de config file instellen hoeveel de gebruiker moet betalen aan kosten voor deze dienst.

Als alles omtrent de coin acceptor en het schermpje werkt, moet je een Lightning wallet instellen, waar vanaf je de Bitcoin naar de gebruiker verstuurt. Hiervoor heb je twee opties:

De volgende stap is dat je met het cameraatje van de ATM een QR code moet scannen. Zo is de ATM gekoppeld aan jouw wallet en kan het lnurl invoices aanmaken zodra de gebruiker geld stort en op de knop drukt. Vervolgens is het een kwestie van scannen, en klaar!

Op deze manier ruil je Bitcoin van jezelf in voor de euro’s van de gebruiker. Een ideale manier om mensen op een leuke manier over te halen om een Lightning wallet te downloaden. Het is een mooi moment om van precoiner een Bitcoiner te maken!

Naast de fees voor de operationele kosten (die de operator zelf kan instellen), betaal je ook een klein beetje aan transactiekosten voor de betaling zelf. Maar gezien dit via het Lightning Network gaat, kost dit hooguit een handjevol sats. En 1 satoshi staat gelijk aan $0.0001168391.

Tips

Tot slot nog een aantal tips voordat je aan de slag gaat:

Lees meer over:
ATMBitcoin nieuwsBTC