Totale marktwaarde Bitcoin bereikte met $341 miljard een nieuw record

945 totale weergaven

Eerder vandaag bereikte Bitcoin (BTC) even kort de hoogste marktkapitalisatie ooit. Hoewel de prijs nog enkele duizenden dollars van de recordhoogte is verwijderd, is de totale omvang van alle coins wel meer waard dan voorheen.

Bitcoin marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie wordt bepaald door de spotprijs te vermenigvuldigen met het totale aanbod aan coins. Het totale aanbod Bitcoin dat momenteel in omloop is gebracht, ook wel bekend als de circulating supply, hangt momenteel rond de 18.546.000 BTC. Daarnaast stond de Bitcoin prijs eerder vandaag even boven de $18.400.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als je deze $18.400 vermenigvuldigt met de ruim 18 miljoen BTC, komt dat neer op een marktkapitalisatie van $341,24 miljard. Het vorige record stamt nog uit 2017, toen de market cap op 16 december de $328 miljard bereikte.

De koers is dus nog wel ver van de all-time high af, maar gezien er in de laatste drie jaar heel veel extra munten in omloop zijn gekomen, bereikt de marktwaarde nu al een record. In december 2017 was de circulating supply nog gelijk aan 16,64 miljoen BTC. Om precies te zijn, zijn er op dit moment 1,788 miljoen meer BTC in de markt.

Andere records

De Bitcoin prijs heeft op andere plekken al wel een record gebroken. In Turkije staat de prijs van BTC ten opzichte van de lira op een recordhoogte. Sinds december 2017 is de lokale valuta gedevalueerd, waardoor het als het ware minder hoefde te groeien.

Ook de realized cap bereikte eerder deze week een nieuw record. Dit is een iets andere manier om de totale waarde van het netwerk te berekenen. De gerealiseerde marktwaarde is simpelweg het optellen van de prijs van alle bitcoin van toen ze voor het laatst verstuurd zijn. Dat is voor een on-chain onderzoeker gewoon af te lezen in de blockchain. Ze kijken daarbij naar naar de UTXO, de Unspend Transaction Output. Deze prijs bereikte met $6.903 een recordhoogte.

Daarnaast is Bitcoin ook groter dan de marktkapitalisatie van PayPal en Disney. Met de huidige prijs komt het nog net $11 miljard te kort om ook MasterCard in te halen, blijkt uit data van AssetDash.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC