Bitcoin miners verkopen ineens veel BTC, zorgt dit voor verkoopdruk?

996 totale weergaven

Bitcoin miners zijn de afgelopen dagen flink aan het verkopen geslagen. Dat blijkt uit informatie van on-chain analysebedrijf Glasnode. Ze brengen het in kaart als er nieuw gegenereerde ‘coinbase’ coins verplaatst worden naar beurzen.

Bitcoin miners

Bitcoin miners zijn misschien wel het meest vitale deel van ecosysteem. Naast dat ze met z’n allen transacties verwerken en het netwerk met hun rekenkracht beveiligen, zorgen ze ook voor de inflatie in het protocol. Bij ieder block (dat – zo dan wel of niet – vol zit met transacties) krijgen ze een beetje nieuwe Bitcoin. Momenteel is dat 6,25 BTC per block, een getal dat over vier jaar door de helft gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze vers gemaakte Bitcoin kunnen ze vervolgens gebruiken om kosten te dekken, maar natuurlijk ook om te hodlen. Omdat mining rigs erg duur zijn, en voornamelijk de elektriciteitskosten gedenkt moeten worden, zullen miners geen ‘eeuwige hodlers’ zijn.

Momenteel gaat er een groot gedeelte van deze nieuwe BTC in de verkoop.

Verkoopdruk

Een soortgelijk scenario vond in juni plaats. De prijs van Bitcoin daalde een paar uur nadat (een van de) miners een aanzienlijk bedrag overmaakte(n) naar de beurs Bitfinex.

Een reden voor een mogelijke verkoopdruk vanuit de miners is niet voor handen. Zowel de prijs van Bitcoin als de transactiekosten zijn de laatste tijd flink gestegen. In de maand oktober verdienden de miners met z’n allen bij elkaar nog zo’n $350 miljoen.

Vorige week verklaarden verschillende analisten al wel dat miners op dit moment een deel van hun gedolven Bitcoin aan het verkopen zijn. Dat was ook goed terug te zien in de Miners Position Index. Nu blijkt dus ook uit on-chain analyse dat dit daadwerkelijk gebeurt.

‘Inflow’ naar beurzen

Deze stroom richting de beurzen komt nu dus weer op gang, afgaand op bovenstaande grafiek. Gekeken naar het 2-daags voortschrijden gemiddelde (2d MA), is deze flow met 270% gestegen. De laatste keer dat de miners allen tezamen soortgelijke hoeveelheden naar de exchanges stuurden was halverwege oktober.

Gisteren daalde de koers van Bitcoin al even. Of dit een direct verband heeft met de miners is niet zomaar te zeggen. Rond dezelfde tijd maakte het Amerikaanse Pfizer namelijk bekend dat ze een ‘90% werkend vaccin’ hebben.

Door het nieuws schoten de aandelenmarkten de lucht in, stortte de goudprijs met bijna 5% in en daalde ook Bitcoin licht. Gaat de grote dump van de miners nog komen? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat als je wilt meepraten over dit soort nieuwtjes.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCminers