Bitcoin mining rigs vergeleken: ‘Bitmain en MicroBT gelijkwaardig’

1017 totale weergaven

Om effectief Bitcoin te minen heb je goede apparatuur nodig. Het belangrijkste hierbij is de efficiëntie qua stroomgebruik. De onderzoeksafdeling van de BitMEX beurs heeft de twee beste rigs naast elkaar gelegd en vergeleken.

Bitcoin mining hardware

Wat betreft bitcoin mining hardware keken de onderzoekers naar de prestaties van de volgende machines:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Antminer was op het momenteel toen BitMEX het onderzoek wilde doen uitverkocht, terwijl de Whatsminer wel beschikbaar was. En dat is ook terug te zien in de prijs: $2.407 voor de Antminer en $1.580 voor de Whatsminer.

Het is op het eerste gezicht direct duidelijk dat het duurdere miner van Bitmain met de 7nm chips veel krachtiger is. Maar qua output lijken de prestaties van de twee toch erg op elkaar.

BitMEX Research heeft beide rigs voor een periode van drie dagen getest. Ze hebben verschillende prestaties gemeten, zoals energie-efficiëntie, de hashrate, temperatuur, het geluid en ook de “airflow”.

Het blijkt dat de Antminer qua prestaties iets sterker is, maar dat de Whatsminer juist stabieler werkt. De conclusie van het onderzoek is dat de beide rigs niet veel voor elkaar onder doen.

Interne strubbelingen

En dat is opmerkelijk, gezien er bij Bitmain de afgelopen jaren enorm veel problemen zijn geweest tussen de twee kopstukken Jihan Wu en Zhan Micree. BitMEX ondervond overigens wel problemen met de levering van de Bitcoin miners, wat waarschijnlijk met deze onrust te maken heeft.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”MicroBT kon het product binnen een paar dagen leveren, terwijl Bitmain er bijna vijf weken over deed.”[/penci_blockquote]

Duurder maar energiezuiniger

De onderzoekers concluderen dat de Antminer, die dus duurder is, ook energiezuiniger is. Het bereikt 29,7 Joule per terahash (J/TH). De Whatsminer werkt iets minder efficiënt met 34,4 J/TH.

MicroBT heeft inmiddels overigens al een nieuw apparaat uitgebracht. De Whatsminer M30S ++ heeft naar verluidt een efficiëntie van 31,0 J/TH. Maar zelfs deze nieuwere nieuwe rig kan niet tippen aan de beste miner van Bitmain.

Qua hashrate doen de twee weinig voor elkaar onder. De Whatsminer behaalde gemiddeld 103,8 terahash per seconde (TH/s) en de Antminer 110,7 TH/s. De cijfers liggen respectievelijk 3,8% en 0,6% boven de gerapporteerde niveaus voor beide apparaten.

Hoe hoger de hashrate, hoe groter de kans is dat je met de rig een block mag aanmaken en hiervoor een vergoeding krijgt (subsidie van 6,25 BTC en de transactiekosten van de betalingen uit dat block).

Bitcoin mining rigs vergeleken: 'Bitmain en MicroBT gelijkwaardig'

De miner van Bitmain bleek ook nog eens 10,5 °C minder warm te worden vergeleken met de Whatsminer, zoals in onderstaande grafiek af te lezen is.

Bitcoin mining rigs vergeleken: 'Bitmain en MicroBT gelijkwaardig'

Ook start de Antminer sneller op dan de Whatsminer. Op basis van gemiddeld vijf pogingen bereikte de Antminer zijn verwachte hashrate in ongeveer vier minuten, terwijl de Whatsminer er gemiddeld ongeveer 27 minuten over deed om op te starten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Onze gegevens laten zien dat de miner van Bitmain iets sterkere prestaties levert dan de Whatsminer. De Whatsminer lijkt echter superieur te zijn qua stabiliteit.”[/penci_blockquote]

Samengevat komt het dus op het volgende neer:

Specificatie

Antminer

Whatsminer

Prijs

$2.407

$1.508

Efficiëntie

29,7 J/TH

34,4 J/TH

Hashrate

110,7 TH/s

103,8 TH/s

Opstarttijd

4 minuten

27 minuten

Gemiddelde temperatuur

45.9°C

56.4°C

Wil je graag meepraten voer het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Bronnen: BitMEX Research deel 1 en deel 2.