Russisch energiebedrijf stapt in de wereld van Bitcoin mining

853 totale weergaven

Een van de grootste aluminium- en energiebedrijven ter wereld gaat zich bezig houden met het minen van Bitcoin (BTC). En+ heeft de afgelopen jaren enkele experimenten gedaan die goed hebben uitgepakt. Het was voor het bedrijf reden om zich officieel te gaan mengen in deze industrie.

Bitcoin mining in Rusland

Dat vertelt Mikhail Khardikov, de financieel directeur van het bedrijf aan CoinDesk. Drie jaar geleden kwam het bedrijf in contact met BitRiver en verkochten ze elektriciteit aan een Bitcoin mining farm in Bratsk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

BitRiver is de eigenaar van de grootste mining locatie van Rusland. Naar verluidt zijn ze goed voor 100 megawatt aan ASIC rigs. Dit staat voor application-specific integrated circuit, wat betekent dat het rigs zijn die speciaal zijn ontwikkeld voor het minen van bijvoorbeeld Bitcoin.

Ze gebruiken de waterkrachtcentrale in de buurt voor de goedkope stroom. Gezien ze graag willen uitbreiden naar aangrenzende regio’s kwam En+ in beeld.

Het beursgenoteerde energiebedrijf is weer een voorbeeld van een groot bedrijf dat de cryptowereld betreedt. In dit geval lijkt het een logische match: En+ is de eigenaar van vier grote waterkrachtcentrales in Siberië. Ze produceren naar verluidt ongeveer 7% van de elektriciteit van het land.

Mining farm

Het interessante is dat En+ en BitRiver nu samen een nieuwe mining farm gaan opzetten. Hierbij heeft het energiebedrijf 80% van het aandeel in de joint venture in handen en het Bitcoin bedrijf de overige 20%. Initieel zal deze locatie goed zijn voor 10 megawatt aan stroom voor miners, met ruimte voor een groei van 40%.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Onze hoofdactiviteit is het combineren van de productie van elektriciteit en aluminium, waarmee we de elektriciteit direct kunnen omzetten voor de productie van aluminium, in plaats van het via het elektriciteitsnet te verkopen. Datacenters, en dan met name de mining bedrijven, zijn een nog aantrekkelijkere manier om van elektriciteit een product te maken”[/penci_blockquote]

Door deze samenwerking is BitRiver niet meer slechts een klant van En+, maar trekken ze als partners op. Voor beide partijen is dit een goede samenwerking om kosten te besparen.

Overigens is cryptobeurs Binance ook al actief in Rusland met een eigen mining pool via ditzelfde BitRiver.

Langzamerhand gaan er steeds meer verschillende machten spelen in de wereld van het minen van Bitcoin. Waar het na 2009 allemaal begon met mining met laptops, zijn er inmiddels geopolitieke redenen om te minen. Zo wil de centrale bank van Iran (CBI) de verdiende Bitcoin graag opkopen. Ook de overheid in Kazachstan heeft zijn zinnen gezet op een mining-vriendelijk klimaat.

De prijs in euro:

Lees meer over: