Bitcoin (BTC) mining winstgevender in juni, stelt dit onderzoek

2111 totale weergaven
bitcoin BTC mining

Amerikaanse bitcoin miningbedrijven hebben in juni een groter aandeel aan bitcoin gedolven dan in mei. De reden is dat ze nieuwe capaciteit in gebruik hebben genomen, terwijl de netwerkkracht (hashrate) daalde, stellen onderzoekers van investeringsbank Jefferies.

Bitcoin mining winstgevender in juni

Bitcoin mining was in juni ook winstgevender dan in mei, omdat de prijs van BTC met 2% steeg en de netwerkkracht met 5% daalde. Dat komt omdat de markt zich aanpaste aan de effecten van de halving, waarbij de beloning voor een nieuw blok is gehalveerd naar 3,125 bitcoin per blok. Dat is circa 172.000 dollar per blok.

“Juni was een maand van bescheiden herstel van de directe effecten van de halving die het meest uitgesproken waren in mei,” schrijft analist Jonathan Petersen.

Hashrate is de totale gecombineerde rekenkracht gebruikt om transacties op een proof-of-work blockchain te minen en te verwerken. Het is een maatstaf voor concurrentie in de industrie en de miningmoeilijkheid. De vierjaarlijkse beloningshalvering heeft de groeisnelheid van de bitcoinvoorraad vertraagd, omdat de beloningen voor mining met 50% zijn verminderd.

Jefferies heeft zijn koersdoel verlaagd voor Marathon Digital met een houdadvies naar $22 van $24. De bank verlaagde ook het koersdoel voor Argo Blockchain ADR naar $1,20 van $1,50 en voor de in het VK verhandelde aandelen (ARB) naar 9,5p (12 cent) van 11,90p. Het handhaafde zijn houdadvies voor het bedrijf. Eén ADR is gelijk aan 10 aandelen.

De bank merkt op dat een aantal bitcoin miningbedrijven zich heeft gericht op high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI) hosting om hun inkomsten te diversifiëren en te profiteren van de stijgende vraag naar AI- en cloud computing-infrastructuur.

“Deze strategische verschuiving is ingegeven door de dalende winstgevendheid van bitcoin mining, met name na de recente halveringsevenementen,” schrijft Petersen.

Amerikaans aandeel vergroot

Amerikaans-genoteerde miningbedrijven produceerden in juni een groter aandeel van nieuwe bitcoin dan in mei, aldus de bank, en stegen naar 20,8% van het totale netwerk versus 19,1% de maand ervoor, terwijl ze nieuwe capaciteit in gebruik namen en de netwerkkracht daalde.

Marathon dolf de meeste bitcoin in juni, 590, hoewel dat 4% minder was dan in mei. CleanSpark (CLSK) mined 445 tokens, een stijging van 7%, aldus het rapport. De geïnstalleerde hashrate van Marathon bleef de grootste van de Amerikaans-genoteerde miningbedrijven, met 31,5 exahashes per seconde (EH/S) en Riot Platforms (RIOT) tweede met 22 EH/S, voegt het rapport toe.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...