Bitcoin betaling kost gemiddeld $11, nog 156.000 onbevestigde transacties

941 totale weergaven

De transactiekosten van Bitcoin (BTC) staan momenteel op het hoogste punt sinds begin 2018. Als gevolg van de prijsstijging en daarom toenemende interesse én de afname van de rekenkracht, is er een enorme drukte op het netwerk.

Bitcoin transacties

De toename van de kosten van een Bitcoin transactie begon op 26 oktober. De prijs schommelde rond het niveau van $13.000. Twee dagen later, op 28 oktober, bereikten de transactiekosten een hoogtepunt. Op het moment van schrijven kost één Bitcoin rond ~$13.250.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin betaling kost gemiddeld $11, nog 156.000 onbevestigde transacties

Verschillende websites brengen deze kosten in beeld. Het laat zien dat de gebruikers de lat steeds een stukje hoger leggen in een poging hun transacties snel af te ronden. Je kunt prima 1 sat/byte per transactie betalen, maar dan moet je heel lang wachten. Er zijn klaarblijkelijk steeds minder mensen die dit doen.

Op Bitinfocharts is te zien dat de gemiddelde transactiekosten op 28 oktober boven de $11 uitkwamen. Dit was het hoogste niveau sinds eind januari 2018. Destijds was dit gemiddelde ‘maar’ $6,88. Bovenstaande grafiek geeft overigens het voortschrijdend gemiddelde weer, genomen over zeven dagen.

Glassnode merkt daarnaast op dat het percentage van de inkomsten dat miners uit de fees halen is gestegen tot het hoogste punt sinds januari 2018.

Volle mempool

De kosten van een Bitcoin transactie lopen op door een aantal parameters van het protocol. Bitcoin heeft er enkele jaren geleden voor gekozen om met het Lightning Network buiten de blockchain om op te schalen. Daardoor zijn de randvoorwaarden om een betaling in een block te krijgen erg scherp:

De afnemende rekenkracht als gevolg van het einde van het regenseizoen in China (en de miners die daarom aan het verhuizen zijn) maakt het er wat dat betreft niet makkelijker op.

De combinatie van deze factoren zorgt er voor dat de betalingen met de hoogste transactiekosten voorrang genieten. Als het aantal transacties toeneemt (door bijvoorbeeld een prijsstijging) raakt de mempool voller. Dat is ook goed te zien in onderstaande afbeelding.

Bitcoin betaling kost gemiddeld $11, nog 156.000 onbevestigde transacties

Onbevestigde transacties

Terwijl de transactiekosten toenemen, zijn er dus ook een heleboel nog-niet-bevestigde transacties. Die zitten allemaal te wachten om door een miner in een block gezet te worden.

Het aantal onbevestigde transacties in de mempool steeg op 28 oktober tot 156.000. Ook dit was het hoogste getal sinds januari 2018.

Overigens: Bitcoin betalingen hoeven niet per se duur te zijn. Je kunt allerlei on-chain trucjes (zoals batching en segwit adressen) gebruiken om toch op kosten te kunnen besparen. En als je geen haast hebt, kun je ook 1sat/byte aan de betaling meegeven.

Daarnaast bestaat er ook een tweede laag bovenop Bitcoin: het Lightning Netwerk. Hiermee kun je snel en goedkope betalingen doen. THNDR Games is hiervan een schoolvoorbeeld.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!