Noorse staat belegt via pensioenfonds indirect 6 miljoen in Bitcoin (BTC)

934 totale weergaven

Het Noorse pensioenfonds Oil Fund heeft indirect exposure in de asset Bitcoin (BTC). Dat blijkt uit onderzoek van het eveneens Noorse onderzoeksbedrijf Arcane Research. Het fonds is voor 100% in handen van de Noorse staat.

Gaan gepensioneerden in het land nu profiteren van een hogere Bitcoin koers?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin voor een pensioenfonds

Het is een gevolg van de miljoenen die MicroStrategy aan Bitcoin op de balans heeft staan. Via dit beursgenoteerde bedrijf, zijn er meer partijen die exposure hebben in het schaarse internetgeld.

Arcane dook wat dieper in het bedrijf dat cloud software levert aan de zakelijke markt. Ze kwamen erachter dat 1,51% van de aandelen van MicroStrategy in handen zijn van Oil Fund.

Oil Fund staat officieel bekend als het Norwegian Government Pension Fund Global. Door hun belang in MicroStrategy zijn ze nu indirect in bezit van meer dan $6 miljoen aan Bitcoin.

Want nog even voor iedereen die het gemist heeft: het bedrijf van CEO Michael Saylor kocht in totaal voor $425 miljoen aan Bitcoin. In totaal hebben ze nu 38.250 BTC in kas. Het idee erachter is simpel: ze verwachten dat de geld aanhouden in dollars niet slim is.

Als je deze 1,51% doorrekent naar deze voorraad Bitcoin, kun je stellen dat het Noorse pensioenfonds indirect blootgesteld staat aan een investering van 577,6 BTC.

Oliefonds

Afgezien van zijn investering in het Amerikaanse business intelligence bedrijf, bezit het Noorse overheidspensioenfonds naar verluidt meer dan $1.000 miljard aan activa.

Het bezit naar schatting 1,4 procent van alle aandelen ter wereld. Om deze reden noemt men dit ook wel het het grootste sovereign wealth fund van de wereld.

Naast het Noorse fonds zijn er natuurlijk nog veel meer partijen die aandelen van MicroStrategy hebben. Ook BlackRock en de Vanguard Group hebben nu ineens een flinke exposure aan Bitcoin door hun belang in MicroStrategy.

Noorse staat belegt via pensioenfonds indirect 6 miljoen in Bitcoin (BTC)

Het gaat om respectievelijk 5829 BTC ter waarde $63,8 miljoen en 4482 BTC ter waarde van $49,1 miljoen. Het zijn allebei gerespecteerd investeringsmaatschappijen.

Aandeel omhoog +6%

Ze hebben in ieder geval al geprofiteerd van het feit dat ze aandelen van MicroStrategy hebben. Het nieuws zorgde voor een flinke prijsstijging. De prijs van een MSTR aandeel schoot omhoog van $123 naar $175. Dit is een stijging van ruim 40%.

De reden dat het bedrijf hun balans omtovert van dollars naar deels Bitcoin is een weloverwogen keuze. Volgens CEO Michael Saylor biedt Bitcoin meer zekerheid dan de dollar op de lange termijn, die gebukt gaat onder inflatie. Bovendien verwacht hij nog meer (toekomstig) rendement van bitcoin in vergelijking met aandelen of edelmetalen.

Door deze stap zou je kunnen stellen dat we nu een verkapte ETF hebben. Het lijkt de weg naar een ‘echte’ ETF te hebben geopend. Raoul Pal, Brits investeerder en oprichter van mediakanaal Real Vision, zet zijn zinnen op zo’n Exchange Traded Fund.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC