Bijna 10% van álle Bitcoin (BTC) in de wereld staat al 10 jaar stil

933 totale weergaven

Een aanzienlijk deel van alle Bitcoin (BTC) die er is, is al meer dan 10 jaar niet verplaatst. Dat blijkt uit data van analysebedrijf Glassnode. Er is 1,8 miljoen BTC die sinds oktober 2010 op ‘slapende’ adressen staan.

Bitcoin adressen

Een groot deel van deze coins is mogelijk van de bedenker van Bitcoin Satoshi Nakamoto. Deze genie verdween in 2011 uit de community. Nakamoto bezit mogelijk meer dan 1 miljoen BTC als we af gaan op de Patoshi Patterns.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar naast de Bitcoin van Satoshi zijn er dus nog eens zo’n 800.000 BTC al tien jaar lang onaangeroerd. Dat is toch een opvallend hoog getal.

Helemaal als je bedenkt dat het Genesis Block van Bitcoin dateert van 3 januari 2009. De herkomst van deze 1,8 miljoen Bitcoin ligt dus tussen begin 2009 en oktober 2010.

Bijna 10% van álle Bitcoin (BTC) in de wereld staat al 10 jaar stil

De totale voorraad van Bitcoin is momenteel iets meer dan 18,5 miljoen BTC. Deze ‘slapende’ Bitcoin is dus bijna 10% van de circulating supply.

Met de huidige marktprijs staat er dus $23 miljard aan BTC bewaard. Zo dan niet als hodler, zo dan niet als ‘verloren coins’.

Oude BTC

Hoe het precies zit met deze ‘oude BTC’ blijft natuurlijk speculeren. Bitcoin is namelijk pseudoniem.

In mei dit jaar gebeurde er wel ineens iets bijzonders. Er werd namelijk 50 BTC verstuurd die in februari 2009 gemined was. Dit was slechts één maand na het allereerste block. De UTXO was toen maar liefst 11 jaar oud!

In de community noemde men drie scenario’s: deze coins behoorden toe aan de familie van cryptograaf Hal Finney, aan de vroege ontwikkelaar Martti Malmi of mogelijk toch Satoshi Nakamoto zelf. Deze wilde gok is grotendeels ontkend door de partijen in kwestie, behalve door Nakamoto. Deze genie is nog steeds ongrijpbaar.

Bijna 10% van álle Bitcoin (BTC) in de wereld staat al 10 jaar stil

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC