Bitcoin (BTC) prijs duikelt naar $9.550, altcoins bloeden door

933 totale weergaven

Bitcoin (BTC) is afgelopen nacht ruim onder de $10.000 gezakt. Op moment van schrijven is de prijs van BTC $9.558 op Bitstamp. In één week tijd is er ruim vijftig miljard dollar uit de cryptomarkt getrokken.

De meeste altcoins bloeden hard zowel in dollars als in de BTC-eenheid satoshi. Er zijn enkele uitzonderingen: zo stijgt Icon (ICX) met dubbele cijfers in tegenstelling tot bitcoin, maar het algemene plaatje is op dit moment rood tot bloedrood.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) bloedt, cryptomarkt slinkt

In korte tijd is de cryptomarkt fors geslonken. Op moment van schrijven zit er $257 miljard in de markt. Precies een week geleden was de markt nog $308 miljard waard, ruim vijftig miljard hoger.

Bitcoin (BTC) prijs duikelt naar $9.550, altcoins bloeden door

Bitcoin is afgelopen nacht met een aantal horten en stoten onder de $10.000 geduikeld. Iets voor 2 uur ’s nachts Nederlandse tijd schoot de prijs onder de $10.000, om daarna weer te herstellen.

Maar vanaf 5 uur ’s nachts is de prijs definitief onder de eerder bereikte mijlpaal van $10.000 geschoten.

Bitcoin (BTC) prijs duikelt naar $9.550, altcoins bloeden door

Digitaal goud als vluchthaven

Hoe is deze plotselinge daling te verklaren? Het sentiment rondom bitcoin was eerder deze maand best positief. Bitcoin zou als digitaal goud een vluchthaven zijn voor beleggers en lange termijn investeerders, zo oreerden onder meer prominente investeerders als Max Keiser en Mike Novogratz.

De handelsoorlog tussen China en de VS woedt voort, Hongkong staat letterlijk in brand en Argentinië maakt een nieuwe, diepe crisis door.

Mike Novogratz, ceo van crypto hedgefonds Galaxy Digital:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Met de yuan boven de 7,0, een valutacrisis, instabiliteit in HongKong en negatieve rentes op kapitaal, is een nieuwe rally van BTC goed mogelijk’[/penci_blockquote]

Wat verwachten de technische analisten op de middellange termijn (het jaar 2019) voor bitcoin?

Cointelegraph spreekt over drie kampen:

1. Bears: bitcoin zakt terug naar een niveau van $8,500–$7,500
2. Gematigden: bitcoin consolideert tussen $9.000 en $12.000
3. Bulls: bitcoin gaat dit jaar nog een all-time high aantikken boven de $20.000.

Fear & Greed index: zeer weinig vertrouwen

Een van de verklaringen van de huidige daling is afnemend vertrouwen, aldus onder meer twitteraar Alex Krüger. Hij ondersteunt deze mening met de Fear & Greed Index.

Deze sentiment index, bedacht door het bedrijf Alternative.me, is gebaseerd op een mengelmoes aan data: koersvolatiliteit, marktwaarde en – volume, social media trends, dominantie bitcoin, Google Trends en andere onderzoeken.

Daaruit blijkt dat het vertrouwen onder beleggers in cryptovaluta afneemt. De index staat zelfs op ‘extreme angst’ en op moment van schrijven op ’13’.

Een wildere theorie en gerucht op Twitter is dat een Chinees ponzi-scheme in bitcoin aan het uitcashen. Dovey Wan, binnen de industrie een gewaardeerde reporter, kwam gisteren in een Twitterdraadje met de onthulling.

PlusToken bracht een wallet op de markt en beloofde een zeer hoog rendement. Het bleek allemaal nep te zijn, maar ze wisten voor tien miljoen dollar beleggers op te lichten.

Die opbrengst in bitcoin en ethereum zou op diverse beurzen (o.a. Bittrex en Huobi, red) geïncasseerd zijn. Ook op Binance zou een grote verkooporder hebben plaatsgevonden.

Wan legt een verband tussen deze dumpverkoop en de dalende prijs van bitcoin. Dat verband blijft tot nu toe onbewezen en is vooralsnog een wilde theorie op Twitter.

Korte termijn beeld

De grote vraag op dit moment is of BTC de support bij $9.000 gaat houden. De eerdere support bij $9.900 is gebroken. Wat zien analisten op Twitter op de korte termijn gebeuren?

De analist van Coindesk ziet dat $9.652 een belangrijke support positie is voor de bulls, voordat de bears het volledig naar zich toetrekken.

Inmiddels is deze support ook gebroken.


Analist en trader Cincinnatus ziet dat bitcoin op de 4-uursgrafiek er niet goed uitziet. Zijn strategie is speculeren op een nog lagere koers (‘short-positie’).

Bronnen: Coinmarketcap, Coincap.io, Cointelegraph en Newsbtc

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...