Bitfinex en Tether weerleggen aanklacht over manipulatie Bitcoin prijs

954 totale weergaven

Tether en het zusterbedrijf Bitfinex hebben donderdag een verzoek in gediend bij de rechtbank om een ​​rechtszaak te werpen. Deze zaak gaat over de bewering dat de twee bedrijven samen werkten om de Bitcoin markt te manipuleren.

In hun verdediging voeren Bitfinex en Tether aan dat de eisers onvoldoende bewijs hebben geleverd om hun beweringen te ondersteunen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin traders versus Bitfinex

De class action-rechtszaak is oorspronkelijk aangespannen door vijf ontevreden crypto traders. Dit soort rechtszaken noemt met in de volksmond ook wel een groepsvordering. Hierbij legt een collectief samen een vordering bij de rechter neer.

Ze beweerden dat Tether in de loop van 5 jaar meer dan $3 miljard aan USDT had uitgegeven. De tokens zouden niet volledig zijn gedekt door geld op de bankrekening van het bedrijf.

Deze USDT-tokens werden vervolgens door Bitfinex gebruikt om andere cryptocurrencies zoals Bitcoin uit de markt te kopen om zo de prijzen te laten stijgen.

De theorie is dat deze acties van Tether en Bitfinex zouden hebben geleid tot de bubbel van 2017. De totale kapitalisatie van de cryptomarkt bereikte toen bijna de $800 miljard. In de jaren erna stortte de markt weer helemaal in.

De eisers beweerden verder dat de manipulatie hen geld kostte omdat ze cryptocurrencies kochten die crashten nadat de prijs was opgeblazen. Aangezien het een class action-rechtszaak is, heeft elke investeerder in de Verenigde Staten die meent slachtoffer te zijn geworden van de hoge prijzen, het recht om in de zaak te worden meegenomen.

De ‘slachtoffers’ geven aan dat de totale schade voor de traders meer dan $1 biljoen bedroeg. Waar dit getal vandaan komt is niet bekend.

Tether en Bitfinex ontkennen

In een motie tot afwijzing van 3 september hebben de advocaten van Tether en Bitfinex drie belangrijke redenen opgesomd waarom de aanklacht moet worden ingetrokken.

Ten eerste benadrukten ze dat er geen hard bewijs is dat de eisers aanzienlijke verliezen heeft geleden als gevolg van hun acties. En dit is in de Verenigde Staten een vereiste.

Ten tweede beweren Bitfinex en Tether dat de eiser dat de aanklacht alleen maar is gebaseerd op speculatie, en niet op feiten. Ze noemen twee aannames die de aanklagers gebruiken om hun beweringen kracht bij te zetten. De eerste aanname is dat de manipulatie zou zijn gedaan vanaf een account op Bitfinex. Ten tweede doen ze de aanname dat de beurs wist dat Tether deze accounts hiervoor gebruikte.

Ten derde stellen de advocaten dat de beschuldigingen niet rechtsgeldig zijn. De Sherman Antitrust Act, de Commodity Exchange Act (CEA) en de Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act (RICO) zouden volgens Bitfinex en Tether aantonen dat de aanklachten ongegrond zijn.

Voor de advocaten van Bitfinex en Tether reden genoeg om nu deze motie van afwijzing in te dienen. De hele motie van 33 pagina’s is te lezen op Courtlistener.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC