De geniale basisprincipes van Bitcoin (BTC) op een rijtje

Tussen alle ontwikkelingen, nieuwtjes en prijsanalyses door, is het allerbelangrijkste van Bitcoin misschien wel de filosofie achter de principes en de kernwaarden. Want wat maakt Bitcoin zo uniek als dat het nu is? Het is niet per se het feit dat het digitaal is. Of het idee dat je het over het internet kunt versturen.

Principes van Bitcoin

De echte innovatie van Bitcoin zit hem in een aantal punten. Ze zijn als volgt kort samen te vatten:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is juist deze combinatie van factoren wat bitcoin sterk maakt. Pseudonimiteit is op het internet niet nieuw. En er zijn veel meer open source protocollen. Maar op het vlak van financiële infrastructuur was dit altijd ondenkbaar. Het was Satoshi Nakamoto die dit allemaal op een magische wijze bij elkaar heeft gebracht.

Pijlers

Deze filosofie is mogelijk doordat Bitcoin bestaat uit een aantal onmisbare pijlers. Ze worden ook wel eens samengebracht onder de vijf woorden open, grenzeloos, neutraal, censuurvrij en public. In de praktijk is dit paradigma mogelijk door een combinatie van technische hoogstandjes.

Wederom: dit is niet nieuw. In een project vóór Bitcoin bestond was Proof of Work al toegepast (in HashCash). En ook het idee van een gedistribueerd grootboek zagen we járen geleden al bij de bewoners van het eiland Yap. En ook het idee van een peer-to-peer netwerk is niet nieuw.

Toch was Bitcoin wél nieuw. Het was juist de combinatie van al deze factoren én het netwerkeffect wat Bitcoin zo uniek maakt. Het letterlijke begin van een financiële revolutie.

Heb je na deze introductie over de basisprincipes van Bitcoin nog vragen? Neem eens een kijkje in onze Telegram chat en praat mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC