Oproep aan Bitcoin hodlers: 3 januari 2020 opnieuw Proof of Keys

826 totale weergaven

Misschien kun je het nog wel herinneren van vorig jaar: Proof of Keys. Dit is een evenement dat begin dit kalenderjaar in het leven is geroepen. Het doel is om met zo veel mogelijk mensen Bitcoin (BTC) van exchanges af te halen om het in eigen beheer te nemen.

Proof of Keys

Het streven is om op een bepaalde dag een ‘bankrun’ te doen bij exchanges. De dag die voor deze gebeurtenis gepland staat is 3 januari.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bedenker van het ‘Proof of Keys’ is Trace Mayer. Hij is de host van de Bitcoin Knowledge podcast en begint nu al weer met het verspreiden van de dag voor 2020.

Hij doet een oproep aan iedereen om zijn of haar munten bij cryptobeurzen weg te halen. Iedereen die mee doet benadrukt dit door in zijn of haar twitternaam [Jan/3➞₿∎] te zetten.

De datum die er voor is gekozen verwijst naar de datum van het genesis block van Bitcoin: 3 januari 2009

.

Not your keys …

Het is het tweede jaar dat de Bitcoin hodlers dit initiatief opzetten. Het doel is duidelijk te maken dat derde partijen nooit volledig te vertrouwen zijn. Dit komt ook terug in de slogan ‘not your keys, not your Bitcoin’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Veel mensen willen gewoon niet dat derde partijen hun private keys in bezit hebben”[/penci_blockquote]

Het afgelopen jaar is opnieuw gebleken dat de grootste cryptobeurzen van onze planeet niet veilig zijn tegen hackers. Een SAFU potje met vergoedingen is niet bij iedere exchange aanwezig en dus kun je maar beter zorgen dat jij de enige persoon bent met toegang tot jouw cryptomunten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Officiële website van Proof of Keys“]”Het is slechts een kleine moeite en kost maar heel weinig (aan transactiekosten), en je bewijst ermee dat de munten in jouw bezit zijn. Het maakt het netwerk consensus ook sterker. Bedrijven en exchanges moeten bewijzen dat ze te vertrouwen zijn”[/penci_blockquote]

Over 58 dagen is het dus alweer zo ver. Het levert indirect bewijsmateriaal op of exchanges toegang hebben tot genoeg BTC. Het afgelopen jaar zijn er schrijnende gevallen geweest waaruit bleek dat munten bij een exchange niet per se veilig zijn.

Bitcoin beurzen

De Canadese beurs QuadrigaCX leverde voor veel mensen problemen op. Ook het gedoe rondom Bitfinex, Tether en Crypto Capitall is een voorbeeld dat je maar beter geld in eigen beheer te hebben. Om over de hack van Mount Gox nog maar niet te spreken.

Vorig jaar waren er verschillende exchanges die zich genoodzaakt voelden maatregelen te nemen tegen het Proof of Keys evenement. Bitfinex ondervond (of simuleerde) problemen, zoals in bovenstaande tweet te zien is.

Onder andere HitBTC koos er voor opname van Bitcoin en andere cryptomunten tijdelijk stop te zetten.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC