Speelt Federal Reserve Bitcoin in de kaart? Rente rond 0% tot 2023

1146 totale weergaven

De Federal Reserve maakt bekend dat het rentetarieven tot 2023 in de buurt van 0% blijft. Het is geen verrassend beleid en tegelijkertijd niet perse slecht is voor Bitcoin. Hoewel een reactie op de markten voorlopig uitblijft.

Federal Reserve

De Federal Reserve Board of Governors beraadde zich woensdag over de manier waarop ze de inflatie kunnen laten stijgen. Vanuit de centrale bank gezien ligt de sleutel in centraal gestuurd beleid zonder inmenging van de markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De strategie is nu om de rentetarieven tot 2023 tot bijna nul procent te houden. Op deze manier hopen ze dat de Verenigde Staten herstelt van de continue druk die de corona pandemie op de economie legt.

Het idee is vrij simpel: met een lage rentes gaan bedrijven en particulieren weer sneller en makkelijker leningen aan. Dat beleid moet de economie weer aan de gang helpen, door stilstand gekomen door de coronacrisis.

Amerika telt momenteel 30 miljoen mensen die zonder baan zitten. In Nederland is het aantal werklozen 426.000, 4,6% van de beroepsbevolking.

Inflatie en deflatie

Eind augustus maakte de Fed nog bekend dat ze het prima vinden als de inflatie boven het streefcijfer van 2% komt. De centrale bank is er nu alles aan gelegen om deflatie te voorkomen.

Want dat is een ongewenst scenario in een land dat kampt met een schuldenberg. In zo’n situatie zijn de schulden steeds lastiger af te lossen. Om de druk van deze leningen wat te verlichten, is inflatie de enige knop waar aan te draaien.

Zoals Luke Gromen eind augustus al aangaf: er zijn twee opties, óf schulden kwijtschelden óf ze weg poetsen met inflatie. “Er is duidelijk voor deze tweede optie gekozen.”

Rente wél richting 0%

Terug naar het nieuws van vandaag. Voorzitter Jerome Powell licht het beleid toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Wat betreft de rentetarieven: we streven naar 0 tot 0,25% rente op Federal Funds. Totdat de omstandigheden op de arbeidsmarkt weer gunstiger zijn. De commissie verwacht dat er weer meer banen bijkomen en een inflatie die stijgt tot 2%. En op schema ligt om de 2% te overschrijden.”[/penci_blockquote]

Het mag dus wel duidelijk zijn, alle pijlen zijn gericht op inflatie. Economische voortgang is volgens de Fed onlosmakelijk aan consumptie en dus moeten we als wereldburgers meer geld rondpompen. Deze maatregelen moeten hiervoor een prikkel zijn.

Powell ziet wel lichtpuntjes qua banengroei, maar de economie staat er veel minder veel dan in januari 2020.

Bitcoin?

Maar wat betekent lage rente voor Bitcoin? Gunstige tijden voor mensen die lenen. Het heeft ook tot gevolg dat er minder cash vloeit naar obligaties want daar is minder winst mee te behalen.

Het is dus niet raar om te kijken naar assets die (ook) geen rente opleveren maar wél schaars zijn. Charles Bovaird van Quantum Economics zegt tegen Decrypt hierover:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als beleggers traditioneel gezien voor bepaalde activa kiezen omdat ze rente uitbetalen, en het beleid van de Fed zorgt voor neerwaartse druk op de rentetarieven, dan hebben diezelfde investeerders minder prikkels om hun geld in deze activa te steken.”[/penci_blockquote]

Niet op rente gebaseerde assets zijn daarmee aantrekkelijker. Goud, aandelen en dus ook Bitcoin vallen bij uitstek in deze categorie. Tel daarbij het beleid op dat men kiest voor hoge inflatie, en dus zijn schaarse assets dubbel in het voordeel.

Sparen in inflatoire middelen is door dit beleid ongunstig. Sparen in dollars (of andere fiat valuta) staat inherent aan verlies van koopkracht. Bitcoin (en ook goud) staan bekend als alternatieven.