Bitcoin (BTC) rond $8.210. Halving kan einde van retail mining betekenen

840 totale weergaven

De koers van Bitcoin staat op moment van schrijven rond de $8.210. Dat is 1,70% lager dan gisteren rond hetzelfde moment. De koers onderging het begin van de avond een harde daling.

De dominantie blijft een beetje hangen rond de 65,50%. Het handelsvolume van Bitcoin ligt rond de $13,6 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin halving

Wat kunnen we voor de komende maanden verwachten van de prijs? Een veel genoemd evenement is de halvering van de blockreward. Dit zorgt voor minder aanbod op de markt, wat de prijs geleidelijk op zal doen drijven. Althans, dat is de theorie.

Voor miners ligt het verhaal anders. Zij zijn de groep mensen die ineens minder vergoed krijgen voor hetzelfde werk dat ze leveren. Dit kan resulteren dat ze het break-even punt niet meer kunnen halen.

De mining apparatuur is niet efficiënt genoeg meer om winst te blijven genereren. Het gevolg? Er zit dan niets anders op om deze rigs uit te schakelen, of over te schakelen naar ande Proof-of-Work munten.

De voormalig CEO van Bitmain is pessimistisch over deze halving. De vorige keren dat de bitcoin halvering plaats vond, ging dat volgens Jihan Wu samen met de groeiende bubbel. Hierdoor hebben wij volgens hem een vertekend beeld van de prijs van de markt gekregen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Jihan Wu”]”Misschien speculeren mensen te veel vóór de halvering, en dan gaat ‘sell the news’ niet meer op. Misschien komt er deze keer geen bullish cyclus. ‘[/penci_blockquote]

Eerder deze zomer ondervond Litecoin ook een halving. De prijs stortte echter alleen maar in. Waar de munt steeg van $31 naar $135, viel deze helemaal terug naar $57. In het geval van LTC gaat de theorie dus niet op.

Gevolgen voor de markt

Als iedereen toeleeft naar het moment (en hier al op ingesteld staat), is het effect op de markt kleiner. Aan de andere kant is Bitcoin een munt van een heel ander kaliber dan Litecoin.

Al deze uitspraken deed Wu op een miningconferentie in Frankfurt. Matthew Roszak, voorzitter van Bloq, is het niet met hem eens. Hij denkt dat de stijging er alles mee te maken heeft dat het netwerk steeds volwassener wordt.

Volgens hem is de basis van bitcoin inmiddels zo goed, dat Fidelity en Bakkt en andere grote namen in de markt durven te stappen. Zelfs de buzz rondom Libra zorgt er volgens Roszak voor dat nieuwe mensen geïnteresseerd raken in de industrie.

Hoe dan ook, voor veel miners breekt er ook een spannende tijd aan.

Data van de mining pool f2pool index, laat zien dat er veel oudere mining apparaten zijn met een winstmarge van 50% op de huidige prijs van bitcoin. Op deze index kun je zien welke soorten miners in de problemen zullen kunnen komen.

Wu geeft aan dat het belangrijk is om als miner te blijven investeren. De markt wordt namelijk gedreven door innovatie. Hij geeft overigens aan hier zelf wel een conservatieve houding in te hebben.

Voor een retail miner met een computertje op de zolderkamer lijken de dagen geteld. De industrie verandert langzaam naar een landschap met voornamelijk grote mining farms.

Bron: Coindesk