Nieuwe programmeertaal maakt smart contracts op Bitcoin makkelijker

961 totale weergaven

Het wordt wel eens verkondigd dat je met Bitcoin geen smart contracts kunt draaien. Dat is echter onjuist. Je kunt namelijk bepaalde condities aan betalingen meegeven waaronder ze uitgegeven mogen worden. En met de komst van een nieuwe programmeertaal is dat een stukje makkelijker geworden.

Het heet Minsc en is gemaakt door Bitcoin ontwikkelaar Nadav Ivgi. Een van de doelen van Minsc is om smart contracts “toegankelijker te maken voor meer mensen”, vertelde Ivgi aan CoinDesk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Smart contracts op Bitcoin

De term ‘smart contract’ is niet afkomstig uit de hoek van Ethereum. Nick Szabo schreef er al over in de jaren negentig. Hij filosofeerde over geautomatiseerde juridisch bindende contracten tussen mensen zonder tussenpartij.

Je kon al jaren met Bitcoin bepaalde smart contracts maken. Bijvoorbeeld dat je een bepaalde hoeveelheid Bitcoin niet voor 2021 mag uitgeven. Of dat meerdere personen een transactie moeten ondertekenen voordat de betaling wordt gebroadcast.

Dit is mogelijk het Script, een taal om deze contracten vorm te geven. Het werken met Script is voor veel ontwikkelaars lastig. Het is anders dan populaire en andere bekende programmeertalen die developers gewend zijn te gebruiken.

Miniscript

Om Script toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken presenteerden Pieter Wuille, Andrew Poelstra en Sanket Kanjalkar in 2019 Miniscript. Ze zijn alle drie werkzaam voor Blockstream.

Miniscript is gemakkelijker te begrijpen en gebruiken dan Script. Bovendien maakt het de smart contracten ook efficiënter. Als er twee verschillende manieren zijn om hetzelfde contract in Script te schrijven, beoordeelt Miniscript welke versie “zuiniger” is (en minder ruime in beslag neemt).

De computer compileert Miniscript naar Bitcoin Script, omdat deze code uiteindelijk bij het Bitcoin protocol hoort.

Minsc

En om het nog een beetje makkelijker te maken heeft Ivgi vervoglens Minsc ontwikkeld. Dit borduurt verder op alle voordelen van Miniscript. Maar Minsc is nóg weer wat makkelijker te lezen en gebruiken dan Miniscript.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De focus van Minsc ligt op bruikbaarheid en het gemakkelijker maken om scripts te maken en begrijpen, met behulp van een eenvoudige en vertrouwde syntax.”[/penci_blockquote]

Minsc voegt dus niets nieuws toe aan Script, het maakt het alleen gemakkelijker te gebruiken. Goed nieuws dus, want dit zorgt er voor dat Bitcoin meer en meer ‘programmeerbaar geld’ wordt.

Op de website min.sc is meer te lezen over deze taal. Ook laat met het een voorbeeld zien hoe veel overzichtelijker Minsc is ten opzichte van Script.

Nieuwe programmeertaal maakt smart contracts op Bitcoin makkelijker

Je hoeft weinig kennis van computertaal te hebben om te zien dat Minsc een stuk overzichtelijker is dan Bitcoin Script.

Heb je vragen over het nieuws of wil je er over doorpraten? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC