Bitcoin Core software update 0.20.1 is een feit, wat is er veranderd?

996 totale weergaven

De nieuwste versie van de Bitcoin open source software is zaterdag tijdens Bitcoin Independence Day uitgebracht. Wat is er veranderd?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Core 0.20.1 update

Bitcoin Core 0.20.1 is de nieuwste versie van Bitcoin Core, de open source software van de anonieme bedenker (s) Satoshi Nakamoto. De bestanden zijn via de site Bitcoin.org te downloaden, zo meldt Decrypt.

Bitcoin is géén gesloten database zoals van een bank of een betaalprovider zoals PayPal. Iedereen kan de open source software downloaden en een node draaien. Daarmee ben je onderdeel van het Bitcoin netwerk en controleer je automatisch de transacties op je netwerk.

Deze keer betreft het een kleinere update dan de vorige update 0.020.0 in juni. Dat suggereert het versienummer al. Het gaat om een handvol wijzigingen die betrekking hebben op zogenaamde ‘discouraged nodes‘.

Dat zijn gebruikers in het netwerk die een node draaien en zich ‘misdragen’. Ze sturen bijvoorbeeld ongecontroleerde transacties naar het netwerk en dat is ongewenst.

Iedereen moet er namelijk van kunnen uitgaan dat ze dezelfde informatie ‘zien’ op de blockchain. Dat alle transacties netjes geverifieerd zijn zodra de transactie informatie 100% klopt.

Gebruikers die dit gedrag vertonen, worden niet verbannen van het netwerk. Het Bitcoin netwerk heeft namelijk geen ‘leider’ of coördinator die dat kan of mag bepalen.

Maar deze nodes krijgen wel een digitale stempel als ‘discouraged node’ in de log output. Zodra andere gebruikers ook kunnen zien dat deze nodes minder te vertrouwen zijn.

Het is geen harde maatregel, want zodra iemand zijn opnieuw opstart, verdwijnt het label ‘discouraged’. Het is dan ook de vraag hoe effectief het is.

Walletnotify-melding

Deze nieuwe versie verhelpt ook een bug met notificaties die sinds update 0.19 opdook. Er wordt nu een zogenaamde ‘wallet notify’ melding uitgestuurd voor wallet transacties die uit de mempool zijn verwijderd.

Dat komt wel eens voor als een transactie in conflict is met een nieuw gevonden block.

Aan de vorige, meer ingrijpende update werkten maar liefst 119 developers. Deze keer werkten er slechts 13 developers aan. Dat verklaart waarom er weinig logs zijn in het logboek van wijzigingen.

Developers

Ook het aandragen van code of nieuwe ideeën, staat elke developer vrij. Inmiddels zijn er diverse stimuleringsprogramma’s in de community om Bitcoin Core developers financieel te ondersteunen.

Naar verluidt werken er ‘een paar duizend’ (onafhankelijke) ontwikkelaars aan Bitcoin Core.

Lees meer over:
bitcoin corenodesupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...