Ruim 60% van alle Bitcoin (BTC) niet bewogen het afgelopen jaar

1026 totale weergaven

Beleggers houden hun Bitcoin (BTC) vast voor de lange termijn. Ruim 60% van alle Bitcoin is al minstens één jaar niet verschoven op de blockchain, zo blijkt uit een analyse van Glassnode.

Om precies te zijn: het gaat om 60,63% van alle tot nu toe gedolven 18,4 miljoen BTC, zo meldt Coindesk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met andere woorden: bitcoin bezitters die gekocht hebben in 2018 of vóór eind 2017 zien voorlopig ervan af om winst te nemen. Het is ruim 4 jaar geleden dat het inactieve deel van de voorraad zo groot is geweest.

Bitcoin HODL Waves

Een van de manieren om de inactieve bulk bitcoin te analyseren is om deze te batchen in de tijd dat deze niet op de blockchain is verschoven. Deze methode is aangeduid als HODL Waves, en komt uit de koker van het bedrijf Unchained Capital uit Texas, Amerika.

Het is een macro benadering van Bitcoin op het gebied van bezit en gebruik. Maar het is ook een indicatie wat er gebeurt op de Bitcoin markt en daarmee met de prijs.

HODL Waves zijn te categoriseren in één dag, één maand, zes maanden, twee jaar, vijf jaar.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Een ‘HODL Wave’ staat voor een periode waar een percentage van de Bitcoin voorraad níet is gebruikt voor een transactie. Dus inactief is geweest’.[/penci_blockquote]

HODL is een afkorting ‘hold on for dear life’, het stug vasthouden aan het je Bitcoin wat er ook op de markt gebeurt.

In de onderstaande grafiek staat elke ‘Wave’ voor het percentage dat is ‘gehodl-ed’ en voor welke tijdsperiode.

Ruim 60% van alle Bitcoin (BTC) niet bewogen het afgelopen jaar

‘HODL ondanks winst’

Het is Dhruv Bansal, medeoprichter en Chief Security Officer bij Unchained Capital, die de bovenstaande grafiek verder duidt.

Hij zegt onder meer dat:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Beleggers die Bitcoin kochten tussen $6.000 en $3.000 in 2018 houden nog steeds vast aan hun investering, terwijl ze wel op winst staan’. [/penci_blockquote]

De ‘Waves’ die in omvang het meeste zijn toegenomen zijn ‘Bitcoin HODL meer dan 10 jaar’ en Bitcoin HODL meer dan 3 jaar’. Deze hodl-in-tijd-reeksen zijn respectievelijk met 31% en 26% gestegen.

Maar niet iedereen staat op winst natuurlijk. Degene die bijvoorbeeld bij $20.000 instapte in december 2017, staat nog steeds op verlies. Deze beleggers behoren tot de ‘2 tot 3 jaar Wave’.

Ruim 60% van alle Bitcoin (BTC) niet bewogen het afgelopen jaar

Bitcoin HODL golven 1 jaar en meer (juni 2016 tot mei 2020) per golf. Bronnen: Glassnode, CoinDesk Research

Lange termijn geloof

Dat een batch aan Hodlers toeneemt, zegt nog niet dat die een bewuste strategie is geweest. Andere verklaringen kunnen ook een rol spelen, betoogt Yassine Elmandjra, analist bij ARK Investment Management.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het blijft toch gissen wat de verklaringen zijn. Een groot aantal particuliere beleggers kan op de piek in 2017 gekocht hebben. Een deel daarvan kan zijn inloggegevens van hun beurs of hardware wallet kwijt zijn geraakt. Daarvoor is niet gecorrigeerd’. [/penci_blockquote]

Uit eerder onderzoek van Chainalysis bleek dat tijdens de prijsdip op Black Thursday nog steeds grote getale hodlers vasthielden aan hun BTC.

In de woorden van Bansal van Unchained Capital

‘Zodra je gelooft in de bull en bear koerscycli van Bitcoin, dan is dit een bullish signaal. De markt consolideert in sterke handen, terwijl macro gebeurtenissen de vraag naar Bitcoin kunnen vergroten’.

Verloren BTC

Iets meer dan 18,4 miljoen BTC is inmiddels sinds 2009 gedolven. Niettemin is er ook bepaald percentage kwijtgeraakt, volgens sommigen 10 tot 20% van deze voorraad.

Die eigenaren hebben simpelweg hun private keys verloren, het wachtwoord om je bitcoin te kunnen gebruiken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...