Bitcoin beurs BitMEX verliest $472 miljoen aan bitcoin in 17 dagen tijd

949 totale weergaven

Het aantal bitcoin (BTC) in beheer bij exchange BitMEX is met 25% gedaald de afgelopen paar weken. Een opvallende daling van 315.000 naar 244.000 BTC, een krimp van 71.000 BTC. Een verlies van omgerekend 472 miljoen dollar in slechts 17 dagen tegen de huidige koers.

Bitcoin voorraad BitMEX slinkt

Het was de gebeurtenis van de maand maart: de koersdip naar $3.850 in de nacht van donderdag 12 maart naar vrijdag 13 maart. Ook voor BitMEX, bekend om haar doorlopende bitcoin futures (swaps), was het een nacht om nooit meer te vergeten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er was namelijk sprake van een recordaantal aan ‘liquidaties’ op het platform: het automatisch laten eindigen van een ‘long’ positie op het handelsplatform. En dat kost handelaren geld, ze hebben namelijk verkeerd ‘gegokt’.

Maar ook BitMEX kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf, zo blijkt uit data van marktvorser Coinmetrics. De exchange, formeel gevestigd op de Seychellen, houdt er namelijk een verzekeringspot op na.

BitMEX nog 315.000 bitcoin inhaar ‘verzekeringsfonds’. Op 29 maart is dat aantal geslonken naar 244.000 BTC.

Verklaringen

Hoe is deze toch wel plotse daling te verklaren? BitMEX zit in de hoek waar de klappen, zo lijkt het. Vorige week hebben we gemeld dat de populariteit van het derivatenplatform daalde: zo nam de “open interest” met 50% af.

Wat duidelijk is te zien in de onderstaande grafiek. Zowel medio 2019 als in de eerste paar maanden van 2020 stond het aantal openstaande future swaps op een recordhoogte.

Bitcoin beurs BitMEX verliest $472 miljoen aan bitcoin in 17 dagen tijd

Eerder hebben we gemeld dat beleggers 67.000 BTC van het platform hebben afgehaald. Dat kan een aantal redenen hebben. Bijvoorbeeld het verkopen ervan via een fiat gateway, het handelen op een andere exchange of de bitcoin liever in eigen beheer houden.

Het vertrouwen in de marktplaats lijkt tanende omdat BitMEX tijdens de prijsdip tijdelijk offline raakte. Volgens de firma was er sprake van van twee DDoS aanvallen, waardoor traders niets meer konden doen.

Concurrenten als Bybit en Binance / FTX lijken hierdoor garen te spinnen en nemen meer klanten aan boord de afgelopen weken.

Tether USDT

Een ander opvallend marktsignaal is dat de ‘printer’ van Tether Inc. op volle toeren draait. Uit een inventarisatie blijkt dat er maar liefst 1,5 miljard aan USDT naar exchanges is verplaatst.

Is dit een voorbode voor wat moois? Of gebruiken handelaren deze munitie juist om een ‘short-positie’ in te nemen?

Niettemin komt de halving van de block rewards steeds dichterbij. Volgens Bitcoinblockhalf.com vindt deze gebeurtenis nu plaats op woensdag 13 mei. De komende tijd kan de precieze datum nog veranderen, afhankelijk hoe snel block 630.000 gedolven is.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat! We zijn de grens van 2500 Bitcoiners doorbroken. Ook jij bent welkom!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitMEXBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd