‘Mr.Bitcoin’ voor Franse rechter wegens witwassen 300.000 Bitcoin (BTC)

1044 totale weergaven

Alexander ‘Mr. Bitcoin‘ Vinnik is verdachte in een grote witwaszaak. De Russische computerexpert zou 300.000 Bitcoin via zijn eigen beurs BTC-e hebben witgewassen. Frankrijk sleept hem nu voor de rechter. Hij was tussen 2011 en 2017 actief met zijn exchange.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Witwassen 300.000 Bitcoin

Naast Frankrijk zaten ook de Verenigde Staten en Rusland achter hem aan met verschillende aanklachten. Maar hij moet eerst het strafproces door in Frankrijk.

Volgens persbureau Agence France-Presse (AFP) heeft een rechter in Parijs besloten dat hij moet voorkomen wegens afpersing, het witwassen van geld, meewerken aan criminele activiteiten en het frauduleus verkrijgen van toegang tot interne systemen. Ook zou hij data in deze systemen hebben aangepast.

De AFP meldt ook dat de Franse autoriteiten Vinnik ervan beschuldigen dat hij meer dan 100 mensen heeft opgelicht en afgeperst.

Het zou gaan om een bedrag van in totaal $160 miljoen. Het gebeurde allemaal tussen 2016 en 2018 in een aantal Franse steden. Dat is ook de reden dat hij nu eerst in Frankrijk moet voorkomen.

Aanklachten

Vinnik, ook wel bekend als ‘Mr. Bitcoin’, wordt beschuldigd van het witwassen van 300.000 Bitcoin (BTC). Met de huidige marktwaarde komt dat neer op ongeveer $3,4 miljard.

Hij deed dit in de loop van zes jaar dat hij bij de bitcoin beurs BTC-e actief was. Tijdens een vakantie in Griekenland in 2017 werd hij op aandringen van de Verenigde Staten gearresteerd en vervolgens in januari uitgeleverd aan Frankrijk.

Vinnik diende een uitleveringsverzoek in aan zijn thuisland. Hier zou hij het voordeel genieten van minder (erge) aanklachten.

Nadat zijn proces in Frankrijk is afgerond, kan Vinnik naar Griekenland worden teruggestuurd voor een verdere uitlevering aan de Verenigde Staten. Hier willen de autoriteiten hem naar verluidt ondervragen over de hack van Mt. Gox. Een deel van de Bitcoin van BTC-e is mogelijk afkomstig van deze inmiddels failliete Japanse beurs.

Eerder dit jaar nam de Nieuw-Zeelandse politie overigens $90 miljoen aan activa van Vinnik in beslag.

‘Onschuldig’

Vinnik zegt zelf onschuldig te zijn, hij solliciteerde zelfs openlijk voor een functie als technologiespecialist voor de Russische president Vladimir Putin. Rusland betreurt de zaak rondom Vinnik en wil hem zo snel mogelijk laten invliegen, zo meldde Cointelegraph in januari.

Zelfs de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft druk uitgeoefend op de Franse autoriteiten om hem uit te leveren, maar zonder resultaat vooralsnog.