‘Bitcoin koers steeg 42% sinds april, correlatie met aandelen significant’

903 totale weergaven

De correlatie tussen Bitcoin (BTC) en aandelenindex S&P 500 is weer toegenomen de afgelopen maand, zo blijkt uit onderzoek van The Block. De asset kan terugkijken op een prima kwartaal twee met een rendement van ruim 40%.

In de maand mei lag de correlatie lager dan in de maanden maart en april en ging Bitcoin zijn eigen weg. De S&P 500 index geldt – samen met de Dow Jones Index – als de belangrijkste aandelenindex in de wereld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is het aandelenmandje van de 500 belangrijkste bedrijven in de VS.

Bitcoin en aandelen correlatie

De onderzoekers hebben een verband gevonden tussen de variabelen SPX500USD (S&P 500 futures) en het handelspaar BTC/USD op Coinbase.

De correlatie is momenteel 0.31, een vrij zwak maar wel een significant verband. Gedurende de maand mei was het verband nagenoeg weg.

Een contract met januari toen er sprake was van een significant negatieve correlatie.

bron: The Block Research

In contrast, de correlatie tussen S&P 500 en goud steeg ook boven de 0.25, maar de huidige correlatie is nu niet aanwezig op de onderstaande grafiek.

'Bitcoin koers steeg 42% sinds april, correlatie met aandelen significant'

bron: The Block Research

Wat kunnen we hieruit concluderen? Het betekent dat de koerstrends van beide assets elkaar in juni méér hebben gevolgd dan in mei. Dus stel dat S&P 500 aandelenindex stijgt, dan is de kans wat groter dan normaal dat Bitcoin óók stijgt. En vice versa.

Een waarde van ‘1’ staat voor een ‘perfecte’ correlatie van 100%, terwijl bij een waarde van ‘-1’ er géén statistisch verband bestaat.

Bitcoin geldt op papier als een asset die niet of nauwelijks is gecorreleerd met de reële economie.

Uit de onderstaande grafiek van marktonderzoeker Skew zien we dat het koersverloop tussen S&P500 en Bitcoin vergelijkbaar is de afgelopen maanden. Een bevestiging van een matige, maar bewezen correlatie.

'Bitcoin koers steeg 42% sinds april, correlatie met aandelen significant'

Coinbase: ‘correlatie valt mee’

Uit eerder onderzoek van Coinbase blijkt dat op de lange termijn Bitcoin en aandelen vaker hun eigen gang gaan. Hun uitkomsten zijn namelijk gebaseerd op een langere periode data tussen 2015 tot maart 2020.

'Bitcoin koers steeg 42% sinds april, correlatie met aandelen significant'

Bitcoin in 2020: +27%

Zodra we inzoomen op de prestaties van Bitcoin dit jaar, dan presteert de asset goed ten opzichte van andere assets. Dat blijkt eveneens uit onderzoek van Skew.

BTC heeft een rendement van 27% dit jaar, en sluit dit tweede kwartaal af met een rendement van 42%. Daarmee verslaat het goud, de dollar, aandelen en olie ruimschoots.

'Bitcoin koers steeg 42% sinds april, correlatie met aandelen significant'

Lees meer over:
aandelenBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...