Bitcoin beurs Sparkswap op Lightning Network stopt ermee

1022 totale weergaven

Sparkswap, gebouwd op het Lightning Network, stopt ermee vanwege een gebrek aan belangstelling. Via de decentrale beurs konden traders bitcoin (BTC) via atomic swaps uitruilen. Dat maakt Trey Griffith in een blogpost op Medium bekend.

Bitcoin beurs Sparkswap stopt

Het idee van Sparkswap is in essentie vrij simpel: het handelen cq. uitruilen van bitcoin op het Lightning Network en atomic swaps. Een van de knelpunten van decentrale exchanges is namelijk de snelheid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook zou het opschalen van een beurs via Lightning gemakkelijker kunnen. Je opent steeds nieuwe payment channels met peers. Uiteindelijk was het plan om een vergelijkbare gebruikerservaring te bieden als een Kraken of Bitstamp.

Hoe werkte het? (stapsgewijs)

Dat vonden gevestigde durfkapitalisten zoals Pantera Capital en Initialized Capital een goed idee. Ze staken in april 2019 maar liefst $3,5 miljoen in de Amerikaanse start-up.

De praktijk bleek echter weerbarstiger: traders hebben voorlopig liever een gecentraliseerde exchange om te handelen. Dat heeft tot gevolg dat de liquiditeit heel laag is.

Decentrale exchange: teveel een niche nog

Oprichter Trey Griffith is er eerlijk over: simpel te weinig gebruikers om als business van te leven.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Helaas is het ons niet gelukt om een groot publiek op te bouwen. Het opbouwen van een cryptobedrijf is een uitdaging, ook omdat we nog van bancaire geldstromen afhankelijk voor onze transacties. Ook is het zelf beheren van je bitcoin nog teveel niche om toekomstbestendig te zijn’.[/penci_blockquote]

Het bedrijf accepteert geen nieuwe inschrijvingen meer en de complete handel ligt stil vanaf 24 maart. Ook gaat eind maart de Lightning Node offline. Qua nazorg men samen met de bankpartner AnchorUSD zodat mensen netjes hun dollars terugkrijgen. Ook hoeven gebruikers geen transactiekosten te betalen tot en met april.

Not your keys, not your bitcoin

Griffith is nog steeds een voorstander om je eigen private keys, het wachtwoord van je bitcoin, zelf te beheren. Sparkswap stelt hun code open voor andere bedrijven of onafhankelijke bitcoin en Lightning ontwikkelaars om op verder te bouwen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Voor nu de focus ligt nu meer op fintech, maar we blijven de ontwikkelingen rondom Bitcoin en Lightning nauwgezet volgen en een actieve bijdrage te leveren’.[/penci_blockquote]

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...

Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd