Bitcoin (BTC) exchanges zijn in Canada gelijk aan traditionele beurzen

1033 totale weergaven

In Canada gaan bitcoin exchanges onder de effectenwet vallen. Dat staat in een advies van de Canadian Securities Administrators (CSA), die een serie richtlijnen voor aanbieders van cryptovaluta heeft opgesteld.

Bitcoin (BTC) beurzen en regulering

In Nederland hebben beurzen zoals de Euronext een handelsvergunning bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Cryptofondsen daarentegen zijn vrijgesteld van een vergunning (AIFM-richtlijn). Zij beheren cryptovaluta voor klanten die meer dan 100.000 euro in crypto steken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vanaf 2020 zijn cryptobeurzen en – brokers verplicht zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. Na goedkeuring van de Eerste Kamer is de implementatie van de Europese AMLD5-richtlijn bij wet vastgelegd.

Lees hier ons complete AMLD5-dossier

Noord-Amerika

Onder welke regels vallen de beurzen in Noord-Amerika? In de VS zijn beurzen geregistreerd als Money Services Business (MSB) bij de FinCen.

In Canada zijn beurzen geregistreerd bij de FINTRAC. Binnen het huidige advies zijn exchanges verplicht om een vergunning aan te vragen.

Dat is weer een contrast met Nederland, waar vooralsnog alleen een registratieplicht geldt. Volgens critici is er gezien de eisen overigens wel sprake van een ‘verkapte vergunning’.

Uitzondering

Binnen het voorstel van de CSA zijn er wel uitzonderingen. Zo vallen peer-to-peer beurzen er vooralsnog buiten. Dat zijn marktplaatsen die koper en verkoper samenbrengt, maar zelf geen cryptovaluta vasthoudt.

Louis Morisset, de voorzitter van de CSA, licht het advies toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Deze nieuwe industrie ontwikkelt zich snel. Er moet een helder raamwerk van regels zijn om fintechbedrijven te reguleren. Deze richtlijnen helpen elk bedrijf te bepalen of ze onder de effectenwet vallen of niet’. [/penci_blockquote]

Lees meer over:
Canada

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...