Bitcoin-fondsen bereiken indrukwekkende mijlpaal van 1 miljoen BTC

3012 totale weergaven
Bitcoin analyse 22 mei 2024: Een kijk op de markt

Wereldwijde spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor Bitcoin (BTC) hebben een verbluffende mijlpaal bereikt. Alle fondsen tezamen bezitten nu namelijk meer dan 1 miljoen bitcoins. De Amerikaanse spot beursfondsen, die in januari op de markt zijn gekomen, zijn onmisbaar geweest in het behalen van deze mijlpaal. Het leeuwendeel van de bitcoins ligt namelijk bij deze fondsen in de Verenigde Staten.

1 miljoen bitcoins

Lark Davis, een gerespecteerde crypto-analist, deelde eerder deze week een interessante tabel op socialmediaplatform X. Hierin zijn alle bitcoin-holdings van spot ETF’s over de hele wereld op een rijtje gezet. 

https://twitter.com/TheCryptoLark/status/1795164589845344367

Uit de data blijkt dat de Amerikaanse bitcoin spot ETF’s meer dan 855.000 bitcoins in handen hebben. Zoals Davis in zijn bericht aangeeft, komt dit overeen met meer dan 4% van alle bitcoins die ooit in omloop worden gebracht. 

De Amerikaanse bitcoin spot ETF’s hebben deze gigantische stapel van meer dan 855.000 bitcoins echter niet in slechts maanden bij elkaar verzameld. Grayscale’s GBTC was voorheen namelijk al een gesloten trustfonds, en bezat bij de ETF-lancering in januari al meer dan 600.000 bitcoins.

De in januari op de markt gebrachte Amerikaanse bitcoin-fondsen zijn echter niet de enige beursproducten met directe blootstelling aan bitcoin. Er zijn nog 21 andere bitcoin beursproducten, in landen als Duitsland, Brazilië en Canada. Alles bij elkaar opgeteld bezitten deze bitcoin-fondsen nu meer dan 1 miljoen bitcoins. Om precies te zijn betroffen het een totaal van 1.002.242 BTC, wat tegen de huidige prijs van grofweg $ 68.000 overeenkomt met meer dan $ 68 miljard.

Twaalf positieve dagen op rij voor Amerikaanse BTC-fondsen 

De Amerikaanse spot bitcoin ETF’s zijn bezig met een voortreffelijke run. De fondsen hebben al twaalf handelsdagen achterelkaar meer geld binnengehaald dan dat er uit is gestroomd, zo laat data van Farside Investors zien.

In de week van 13 tot en met 17 mei haalden de fondsen gemiddeld $ 189,66 miljoen per dag binnen, en vorige week bedroeg de gemiddelde dagelijkse instroom zelfs $ 211,34 miljoen.

De huidige week is het positieve momentum echter sterk afgezwakt. Op dinsdag, de eerste Amerikaanse handelsdag van de week vanwege Memorial Day, verwelkomden de fondsen $ 45 miljoen en gister kwam de instroom uit op slechts $ 28,3 miljoen. Desalniettemin blijven de fondsen groen kleuren, en komt de recordreeks van 16 achtereenvolgende positieve handelsdagen binnen handbereik.

 

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...