Nieuw bitcoin futurefonds in de maak, SEC-aanvraag ingediend

In navolging van onder meer CME en Bakkt is er in de VS een nieuw bitcoin futuresfonds in de maak. Het gaat om Stone Ridge uit New York, die hiervoor een aanvraag heeft ingediend.

De prijs van bitcoin (BTC) op moment van schrijven schommelt iets boven de $8.100.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) futures

Een future is een contract, waarbij de koper en verkoper samen een prijs en datum overeenkomen.

In de financiële wereld zijn futures gemeengoed (olie, aandelen, valutarentes, red.). Terwijl ze in de bitcoin industrie sterk in opkomst zijn.

Zo noteert aanbieder CME het ene na het andere volumerecord. Begin 2020 start CME ook met het aanbieden van opties, een andere derivatenvorm.

Met futures kun je populair gezegd gokken op de waardeontwikkeling van een onderliggende asset. Zoals olie, aandelen, rentes, maar ook bitcoin sinds eind 2017.

Stel dat de koers van BTC nu $8.000 en gaat met iemand de ‘weddenschap’ aan dat de koers de volgende maand $10.000 is. Stel dat de koers inderdaad naar $10.000 is gestegen, krijg de $2.000 dollar als winst.

Stone Ridge bitcoin futures

Nu heeft assetmanager Stone Ridge een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder SEC. Het fonds heeft de naam ‘NYDIG Bitcoin Strategy Fund’.

Net zoals bij CME zijn de futures gesloten in cash dollars en niet in bitcoin zoals bij Bakkt.

Naast bitcoin futures wordt het fonds gevuld met een ‘significant’ aandeel in cash en Amerikaanse staatsobligaties. De instap is $10 per aandeel en het fonds heeft een ‘cap’ van $25 miljoen.

In de prospectus waarschuwt de firma uit New York dat bitcoin en de afgeleide futures ‘zeer volatiel’ zijn. Beleggers zijn dus gewaarschuwd.

Stone Ridge, die ook klanten bedient in China, claimt 15 miljard aan vermogen te beheren.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...