‘Openstaande bitcoin futures voorbij 5 miljard dollargrens’

973 totale weergaven

Het aantal openstaande bitcoin futures in de markt is sterk stijgende. Vorige week was er nog sprake van 4 miljard dollar aan open interest. Inmiddels is het volume de vijf miljard dollar grens overschreden, zo meldt The Block.

Bitcoin (BTC) futures

‘Open interest’ is een vakterm, die verwijst naar het totaal aantal uitstaande derivatencontracten die niet zijn afgewikkeld. Kortom: er staan meer contracten klaar dan ooit die nog moeten worden gesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een duidelijk signaal dat er meer kapitaal de cryptomarkt binnen vloeit. Ook anticiperen handelaren – via futures – op een markt waarvan de koersschommelingen toenemen. Een future is dan een hedge tegen een te scherpe koersdaling.

Kijken we naar de marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt, dan is de stijgende lijn duidelijk zichtbaar. Sinds afgelopen woensdag is de markt meer dan 300 miljard dollar waard. Bitcoin heeft een dominantie van 61,3% volgens marktvorser Coinmarketcap.

'Openstaande bitcoin futures voorbij 5 miljard dollargrens'

Marktverdeling

Uit marktonderzoek van The Block blijkt dat BitMEX alleen al goed is voor 1,6 miljard dollar aan openstaande contracten (31% van het totaal). Uitdagers voor de troon zijn OKEx en Huobi, respectievelijk goed voor 1,4 miljoen dollar en één miljard dollar aan contracten.

De bovenstaande beurzen zijn semi-gereguleerde entiteiten en trekken traditioneel gezien veel retail-kapitaal aan. Aan de andere kant van het spectrum zijn er volledige gereguleerde markten zoals CME en Bakkt. Zij vertegenwoordigen een kleiner deel van de markt.

CME is goed voor 312 miljoen dollar aan openstaande contracten (vijfde plek in de markt, red.), terwijl Bakkt goed is voor ‘slechts’ 18 miljoen dollar.

Wel blijkt dat CME in trek is bij handelaren die met een bulk aan contracten speculeren (25+ BTC). Maar binnen die groep lange termijn investeerders is juist de open interest afgenomen. 20 procent van de contracten staat open, een afname van ruim 30% in vergelijking met mei 2018.

'Openstaande bitcoin futures voorbij 5 miljard dollargrens'

Interesse

De derivatenmarkt neemt gestaag in grootte toe het afgelopen jaar met steeds meer spelers en segmentatie. De aankomende bitcoin halvening speelt daarin ook een rol.

Want bijvoorbeeld bitcoin miners, doorgaans partijen met een grote hoeveelheid BTC, kunnen een future gebruiken om zich te beschermen tegen prijsschommelingen. In dit geval een daling.

Andere spelers zien met een derivaat weer een kans om een premie te krijgen met een optie, een hogere bitcoin prijs dan op de spotprijs voorhanden is. Er kan namelijk een situatie ontstaan waarbij je future contract meer waard is dan de spotprijs.

Speculatie met derivaten is absoluut niet voor beginners bedoeld, maar geschikt voor professionele handelaren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfutures

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...