“Bitcoin hardware wallets kunnen nog géén complexe transacties aan”

934 totale weergaven

Fabrikanten van Bitcoin hardware wallets hebben nog een lange weg te gaan op het gebied van gebruiksgemak en technische mogelijkheden.

Dat is het oordeel van Jameson Lopp, een bekende veiligheidsexpert en medeoprichter en Chief Technology Officer van Casa. Hij heeft een uitgebreide test gedaan en onderzocht: hoe goed verwerken deze wallets zogenaamde multi signature transacties?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin hardware wallet test

Bitcoin is beveiligd door een combinatie van een publieke en private key. Om je Bitcoin te versturen, dient een gebruiker een transactie te ondertekenen met zijn private key.

Bij een multi signature transactie heb je een digitale handtekening nodig van minstens 2 partijen om een transactie te versturen naar het netwerk.

Dat gaat voor de meeste gebruikers automatisch omdat een derde partij de private keys voor hen beheert. Denk aan een beurs of een broker.

Een multi signature transactie is een transactie waarbij 2 of meerdere personen een transactie aftekenen om deze goed te keuren.

Spoiler alert: wallets kunnen kleine, simpele transacties prima verwerken, maar ze hebben moeite met complexere multi sig transacties.

Test set-up

Waarom doet Lopp deze exercitie eigenlijk? Zijn bedrijf Casa is erbij gebaat dat elke schakel in de veiligheidsketen robuust is.

Casa levert namelijk een dienst waarbij ze – als onafhankelijke derde partij – in naam van iemand de private keys opslaan. Een soort digitale notaris zo je wilt.

Uiteindelijk is het in hun belang dat hardware wallets verbeteren qua kwaliteit. Hun dienst is compatibel met Trezor, Ledger en ColdCard, maar Lopp heeft ook de BitBox getest.

De set up van Lopp was als volgt:

Hij komt tot een aantal bevindingen:

Volgens Lopp zijn deze problemen onwenselijk en moeten fabrikanten meer hun best doen om Partially signed Bitcoin transactions (PSBT) of andere transacties mogelijk te maken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Jameson Lopp, CTO Casa”]’Als schakel in de keten is het aan hen om zich als platform provider te ontwikkelen en meer oplossingen te bieden'[/penci_blockquote]

Laat dus aan de gebruiker zien wat er gebeurt tijdens een transactie. Naar welk Bitcoin adres gaat de transactie, wat is de hoeveelheid en welke vergoeding aan de miner staat er tegenover?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstransacties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...