Bitcoin heeft last van FUD op sociale media, zegt Santiment

882 totale weergaven
bear bitcoin

Bitcoin heeft te maken met een “verlengd niveau van FUD” op sociale mediaplatform X te midden van zijwaartse handel rond het $65.000-niveau. Dat stellen de analisten van analistenplatform Santiment. “Dat de FUD zo blijft aanhouden is zeldzaam, omdat handelaren blijven capituleren,” schrijft Santiment in een X-bericht op 20 juni. FUD staat voor angst, onzekerheid en twijfel.

Bitcoin en FUD

“Het publiek is voornamelijk bang of ongeïnteresseerd in Bitcoin terwijl de prijzen variëren tussen $65K en $66K,” voegen ze eraan toe. Volgens gegevens van CoinMarketCap heeft de prijs van Bitcoin de afgelopen week geschommeld tussen highs rond $67.294 en lows rond $64.180. Zie de onderstaande grafiek.

 

Santiment baseert zich op de zogenaamde Weighted Sentiment Index – een maatstaf die Bitcoin-mentions op X meet en de verhouding tussen positieve en negatieve opmerkingen vergelijkt. Deze indicator is sinds 23 mei negatief gebleven. Op het moment van publicatie staat het op -0.738, wat aangeeft dat de Bitcoin-mentions overwegend negatief zijn op X.

Positieve gebeurtenissen voor Bitcoin, zoals de goedkeuring van 11 spot Bitcoin ETF’s op 10 januari en de Bitcoin-halving op 20 april, zagen de indicator echter naar positieve niveaus stijgen, respectievelijk 4,49 en 2,35.

Negatieve sentimenten over Bitcoin op sociale media zijn afkomstig van alle kanten van de cryptocommunity, inclusief handelaren en analisten met aanzienlijke volgers.

“Bitcoin zit ongeveer 60 dagen in een ~150 dagen lange zijwaartse beweging sinds de halvering,” aldus Glassnode hoofdanalist James Check alias “Checkmatey” in een X-bericht op 19 juni. “Maanden van zijwaartse prijshandel – de saaiste fase van de bullmarkt,” voegt de pseudonieme cryptohandelaar Jelle eraan toe.

“Bitcoin is momenteel behoorlijk saai,” zegt de pseudonieme cryptohandelaar Trader Cobb. Sommigen geloven dat de lange consolidatie de weg vrij kan maken voor een enorme prijsstijging.

Sentimentsindicator daalt fors

Op 13 juni meldde Cointelegraph dat Bitcoin in zijn langste consolidatieperiode zat, op dat moment 92 dagen, waarbij analisten zeiden dat de verlengde stabiliteit het activum zou kunnen voorbereiden op een “enorme opwaartse rally.” “Over het algemeen geldt: hoe langer een consolidatie, hoe groter de expansie daarna,” volgens de pseudonieme cryptohandelaar Daan Crypto Trades.

Ondertussen toont een andere sentimentsmeter, de Fear and Greed Index, een Greed-waarde van 63 op het moment van schrijven, een daling van 11 punten in de afgelopen zeven dagen. Hoewel deze maatstaf ook het sentiment op sociale media in overweging neemt, analyseert het ook andere factoren zoals volatiliteit, marktmomentum en -volume, marktdominantie en huidige trends.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...