Bitcoin minen is moeilijker dan ooit tevoren, difficulty stijgt met 3,6%

837 totale weergaven

Het minen van Bitcoin is weer een beetje moeilijker geworden. De concurrentie op het netwerk is de afgelopen twee weken namelijk weer iets toegenomen. Nog nooit was het zo moeilijk om Bitcoin te minen.

Bitcoin mining

Als gevolg van deze toegenomen rekenkracht is de moeilijkheidsgraad van het minen met 3,6% gestegen. Deze mining difficulty staat nu op 17,56 biljoen, oftewel 17.560 miljard, en dat is een record!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De moeilijkheidsgraad past zich iedere ~2 weken aan op basis van de voorgaande 2016 blocken.

Als je dit aantal aan blocken vermenigvuldigt met een gemiddelde van 10 minuten, komt dat neer op veertien dagen.

Deze blocktijd moet in Bitcoin gemiddeld genomen 10 minuten blijven. Zijn er meer miners en wordt de juiste nonce sneller ‘gegokt’ door het netwerk van miners?

Dan moet het minen moeilijker worden. Haken er miners af? Dan kalibreert de moeilijkheidsgraad naar een lager getal.

Bitcoin minen is moeilijker dan ooit tevoren, difficulty stijgt met 3,6%

Het aanpassen van moeilijkheidsgraad heeft twee voordelen:

Rekenkracht

Een hogere moeilijkheidsgraad is logischerwijs gekoppeld aan hashrate, de geschatte rekenkracht van het netwerk.

En deze is ook toegenomen. Op 15 augustus bereikte de rekenkracht een hoogtepunt van 136 exahashes per seconde. Er volgde een korte daling naar 120 EH/s.

Vermoedelijk heeft dit te maken met de vele overstromingen in het zuidwesten van China. Het regenseizoen biedt aan de ene kant voordelen qua goedkope elektriciteit, maar is aan de andere kant ook een gevaar.

Eerder berichtten we al dat een Bitcoin mining farm ten onder ging aan de kracht van het water.

Het is een goed teken dat de moeilijkheidsgraad en de hashrate blijven oplopen. Het is enkele maanden geleden dat de halving plaats vond en dat de beloning voor de miners halveerde. Een van de risico’s van zo’n halving is een death miner spiral. Maar daar is bij lange na geen sprake van geweest.

Het einde van de S9 nabij?

Thomas Heller, chief operating officer van Bitcoin mining bedrijf HASHR8, schrijft aan Decrypt dat de toenemende moeilijkheidsgraad voor problemen kan zorgen voor minder efficiënte mijnwerkers.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als de moeilijkheidsgraad en hash-rate blijven stijgen, zullen de machines van de oude generatie moeite hebben om te blijven minen. De S9 is de meest voorkomende rig en het is nog steeds winstgevend met de $0,03 / kWh stroom die beschikbaar is in China.

Maar na oktober, wanneer het regenseizoen voorbij is, en de prijzen naar $0,05 / kWh gaan, is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om met een S9 winstgevend te minen.”[/penci_blockquote]

Dat hoeft overigens niet te betekenen dat de hashrate in oktober helemaal in gaat storten. Zaterdag werd bijvoorbeeld nog duidelijk dat er de komende maand een mining farm geopend gaat worden in Kazachstan dat 4% van de rekenkracht van het netwerk in handen kan krijgen.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining