Bitcoin Miners: Aanpassen aan dalende winsten

1739 totale weergaven

Bitcoin miners, de ruggengraat van het Bitcoin-netwerk, staan voor grote uitdagingen. Met de recente daling van de Bitcoin-prijzen en een afname in netwerkactiviteit, zien ze hun winsten kelderen.

Dit artikel belicht de situatie waarin deze miners zich bevinden, en hoe ze zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden.

Wat zijn de belangrijkste punten?

  1. Dalende winstgevendheid: Bitcoin miners zien hun winsten dalen door de afnemende Bitcoin-prijzen en hashprice.
  2. Hashrate fluctueert: Ondanks een daling in prijzen blijft de netwerkactiviteit relatief stabiel.
  3. Vooruitzicht op moeilijkheidsaanpassing: Miners verwachten een lichte stijging in moeilijkheidsgraad, wat hun situatie verder kan bemoeilijken.

Bitcoin Miners strijden met dalende winsten

Bitcoin miners hebben te maken met een aanzienlijke afname in hun winsten. Dit komt vooral door de daling in Bitcoin-prijzen en de hashprice. De hashprice is een maatstaf voor de inkomsten per eenheid rekenkracht die wordt ingezet bij het minen van Bitcoin. Drie dagen geleden verdienden miners $ 57,36 per petahash per seconde (PH/s). Vandaag de dag is dit gedaald naar $ 52,53, een afname van 8,4%.

Oorzaken van de winstafname

De recente daling in Bitcoin-prijzen is de hoofdreden voor de verminderde winstgevendheid. Op 12 juni stond Bitcoin nog op $ 69.000 per munt, maar vandaag is de waarde gedaald tot $ 65.539.

Deze prijsdaling heeft directe invloed op de hashprice en dus op de winsten van miners.

Impact op de Hashrate

De daling in winstgevendheid heeft ook invloed op de hashrate van het netwerk. De hashrate is de totale rekenkracht die door het netwerk wordt gebruikt om transacties te verwerken. Voor de prijsdaling lag de hashrate kortstondig boven de 600 exahashes per seconde (EH/s). Na de daling op 14 juni zakte deze weer onder dit niveau.

Volgens recente data staat het zevendaags voortschrijdend gemiddelde van de hashrate nu op 594 EH/s, terwijl het meer volatiele drie-daags gemiddelde rond de 590 EH/s ligt. Ondanks deze daling blijven de block intervals, de tijd die nodig is om een batch transacties te bevestigen, stabiel rond de negen minuten en 40 seconden.

Uitdagingen voor miners

Gezien de huidige block tijden wordt verwacht dat de komende moeilijkheidsaanpassing op 20 juni slechts een bescheiden stijging van 0,1% zal betekenen. Dit is een kleine verlichting voor miners, die tijdens de laatste aanpassing een daling van 0,79% zagen, na een eerdere stijging van 1,48%.

De recente halving van Bitcoin, waarbij de beloningen per gemined blok worden gehalveerd, samen met de lagere Bitcoin-prijzen, creëren een moeilijke omgeving voor miners. Julio Moreno, hoofd onderzoek bij cryptoquant.com, merkte vorige week op dat miners hun Bitcoin-reserves verkopen, mogelijk om liquiditeit te behouden en hun operaties draaiende te houden.

Miners en de toekomst van Bitcoin

Het is cruciaal dat Bitcoin miners veerkrachtig blijven in deze uitdagende tijden. Hun vermogen om te blijven opereren, ondanks verminderde winsten, is essentieel voor de veiligheid en stabiliteit van het Bitcoin-netwerk.

Als miners erin slagen om efficiënter te werken en hun kosten te beheersen, kunnen ze deze volatiele periode overleven en sterker uit de strijd komen.

Aanpassing is essentieel

De wereld van Bitcoin mining is dynamisch en vol uitdagingen. Voor Nederlandse crypto-enthousiastelingen en potentiële investeerders is het belangrijk om deze ontwikkelingen op de voet te volgen. Miners moeten zich blijven aanpassen aan de veranderende marktvoorwaarden om te overleven en te floreren.

Dit vereist voortdurende innovatie en efficiënte operaties.

 

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...